Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Faültetés önkéntesekkel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Esztergomi területén

Megjelenés: 2020.12.07

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Őshonos fafajok ültetésével az invazív gyomok ellen.</strong></span></p>

Az Esztergomból Dobogókő felé vezető út melletti ipari övezettől néhány száz méterre esik a Duna-Ipoly Nemzeti Park határa. Az út jobb oldalán a védett terület határán egykori felhagyott gyümölcsösök és szántók helyén ma zömmel idegenhonos invazív lágyszárúakkal és cserjékkel fertőzött parlagot találunk, melynek természetvédelmi állapotát őshonos fajokból álló facsoportok, erdősávok (összefoglaló nevén fásítások), illetve a későbbiek során erdő telepítésével tervezi javítani a Nemzeti Park Igazgatóság.

A fenti hosszú távú élőhely rekonstrukciós céljainkkal egybevágó megkereséssel fordult Igazgatóságunkhoz az "Egy út egy fa" civil kezdeményezés és a WWF Magyarország civil szervezet, mi szerint két magyarországi vállalat: a Nanushka Zrt. illetve az ALD Automotive Magyarország Kft. szeretne támogatást nyújtani fásítás illetve erdő telepítésére.

"Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett az egész Nanushka csapatból a Nemzeti Parkkal töltött programot követően. Feltöltő és inspiráló volt egy napot elkötelezett természetvédők társaságában és a természetben tölteni, egyszerre tudtunk meg sok érdekes ismeretet a madarakról, fákról, és természetvédelmi munkáról, miközben kirándultunk, fát ültettünk, és aktívan tettünk a természeti értékek megőrzése, visszaállítása érdekében. A Nanushka csapata által elültetett 500, és további, a támogatásunk révén elültetendő 4300 fa a Nanushka karbonsemlegesítési céljaihoz is hozzájárul."  - Székely Kinga, Fenntarthatósági menedzser - Nanushka Zrt.

 

A támogatást felajánló cégek és a civil szervezetek dolgozóinak és családtagjaiknak önkéntes napokat szerveztünk november első hetében.  A faültetésen kívül vezetett túrát és madárgyűrűzési programot tartottak az igazgatóság természetvédelmi őrei és erdészeti szakemberei. Az önkéntes napokon összesen mintegy 150 fő vett részt és kb. 700 db kocsányos, cser és molyhos tölgy csemetét ültettünk el.

A fásítás és erdőtelepítési munkákat több ezer további csemete elültetésével a 2021-es esztendőben tervezi elindítani az Igazgatóság, a fennmaradt őshonos tájfajtákhoz tartozó gyümölcsfa egyedeket pl. dió és almafákat valamint az értékes őshonos állat és növényvilágnak élőhelyet nyújtó nádas és őshonos facsoportokat a telepítés előkészítése során megóvjuk a jövő generációi számára.

 

Szekeres Péter

erdészeti referens

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább