Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Elterelő hadművelet

Megjelenés: 2024.02.21

<p><span style="color: #169179;"><strong>Megújult a békaterelő Visegrádon.</strong></span></p>

Idén korán beköszöntött a tavasz, ébredeznek már a kétéltűek is az erdőkben. Ha a hőmérséklet tartósan 10 fok felett marad és megérkezik mellé a várva-várt csapadék is, hamarosan tömegesen fognak elindulni a szaporodóhelyek felé.

A Visegrádon nagy számban mozgó erdei békák és barna varangyok a víztestektől távolabb telelnek, így vándorútjukat keresztezi a hegyen áthaladó aszfaltút. A nagyszámú gázolások jelentette veszély elhárítása érdekében Igazgatóságunk Pilis-Budapest környéki Tájegységének munkatársai az idei évben is kiépítették a békaterelő fóliarendszert. A berendezés átjárhatatlan akadályt jelent az állatoknak, így annak nyomvonalát követve vonulnak el a patak és a tavak felé, az úttest alatt futót átereszeket használva.

A kétéltűek védelme kiemelt fontosságú, hiszen ezek a fajok a száraz nyarak következtében sokszor nem tudnak sikeresen szaporodni, ezért állományaik csökkenőben vannak. Magyarországon éppen ezért minden hüllő és kétéltű védett! A békaterelő segítségével a gázolások következtében elhullott állatok száma minimalizálható.

A korábbi eszközeink már erősen elhasználódtak, ezért idén egy jelentős szakaszon új, esztétikus ponyvarendszerrel építettük ki a terelőt. Az erősebb, könnyebben telepíthető ponyva segítségével a rendszer még hatékonyabban biztosítja az állatok biztonságos mozgását a két helyszín között, összesen mintegy 600 méter hosszúságban. A jelenlegi rendszer kampós fémkarókhoz rögzített, széles, alul visszahajtott ponyvákból áll, melyeket várhatóan a tömeges vonulás végéig hagyunk majd felszerelve a helyszínen.

 
Írta: Hock Ferenc
Fotó: Karlné Menráth Réka, Novák Adrián