Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Csillagnéző túrák a Gerecsében és a Vértesben

Megjelenés: 2016.07.06

Partnerünk, az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub szervezésében idén több túra is indul a Gerecse és a Vértes Tájvédelmi Körzetben.

A programok INGYENESEK (a december 10-i program kivételével), részletes információkkal folyamatosan bővítjük honlapunkat.


Július 8., péntek (Gerecse, Turul emlékmű)
Csillagnéző túra a Gerecsében >>

Július 23., szombat (Vértes, kilátó)
Csillagnéző túra a Vértesben >>

Augusztus 6., szombat (Naszály, Ferencmajori-halastavak)
Augusztusi csillaghullás túra >>

Augusztus 12., péntek (Gerecse, Turul emlékmű)
Csillagnéző túra a Gerecsében >>

Augusztus 26., péntek (Vértes, Körtvélyes-puszta)
Csillagnéző túra a Vértesben >>

Szeptember 3., szombat (Vértes, kilátó)
Csillagnéző túra a Vértesben >>

Szeptember 10., szombat (Gerecse, Turul emlékmű)
Csillagnéző túra a Gerecsében >>

Október 1., szombat (Vértes, Körtvélyes-puszta)
Csillagnéző túra a Vértesben >>

November 26., szombat

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom >>

December 10., szombat
Csillagos égbolt túra a téli napfordulón >>


A zölddel jelölt programok természetvédelmi őr részvételével, Igazgatóságunk és az MCE közös szervezésével valósulnak meg.








Kapcsolódó helyek

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább