Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A löszvölgy ritkaságainak védelmében

Megjelenés: 2024.02.23

<p style="text-align: left;" align="center"><span style="color: #236fa1;"><strong>Élőhelykezelés a tátorjános gyepen.</strong></span></p>

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Vértes-Mezőföldi Tájegységének dolgozói a fokozottan védett tátorján és borzas macskamenta élőhelyén végeztek helyreállítási munkákat. Az elmúlt években a cserjék egyre jobban terjedtek a gyep bizonyos részein. Sűrű állományaikban a löszvölgy természetvédelmi szempontból érdekes és értékes növényfajai már nem találják meg életfeltételeiket. Szükségessé vált ezért a cserjék visszaszorítása. A völgy felső, szántóföldekkel érintkező peremén meghagytuk a cserjesávot, mely így bizonyos mértékig megvédi az alatta található gyepet a lemosódó talajtól, vegyszerektől és műtrágyától.

 

A Belsőbárándi völgy a ritka és egyre jobban visszaszoruló tátorján kapcsán vált híressé, de itt él a hazánkban kizárólag a Mezőföld néhány pontján megtalálható borzas macskamenta is. Utóbbi faj hazai előfordulását sokáig kétségbe vonták, mígnem bő évszázad után sikerült megtalálni néhány eldugott löszvölgyben. Az említett két növény mellett számos más védett ritkaság is megtalálható még a területen. Az élőhelykezelésnek köszönhetően reméljük sikerül hosszú távon fenntartani a tátorján és a borzas macskamenta, valamint a löszgyep más értékes fajainak az állományát.

A terület látványa a kezelést megelőzően...

...majd a kezelést követően.

Dr. Riezing Norbert

Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább