Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Zsák a foltját

Magunk is elkészíthetjük a bevásárláshoz, tároláshoz szánt textiltáskánkat, zsákjainkat. Aki még nem próbálta ki, itt az idő! Különböző technikákkal díszíthetjük, ajándékként, ill. ajándékaink csomagolásához, kiránduláson tárolásra is kiválóan használhatóak.

Eszközök, alapanyagok

  • a tervezett táska/zsákocska méretének megfelelő méretű textil (+ kb. 1-1 cm varrásráhagyással)
  • zsinór a behúzónak (zsákhoz)
  • szalvéta technikához: szalvéta, textil dekupázs ragasztó
  • olló, varrótű, gombostű, cérna, varrógép

Tanácsok
Érdemes körülnézni a nem használt ágyneműk, ágytakarók, ruhák között, nem kell feltétlenül újat venni (lehetőleg ne könnyen foszló textilt válasszunk). Törekedjünk arra, hogy a munkafolyamatok közben minél kevesebb hulladék keletkezzen, ahol lehet, válasszuk az újrahasznosítást. Ha nehezebb dolgokat szeretnénk hordani benne, akkor vastagabb legyen a szövet. Ha zsemlét, kiflit vagy más könnyebb dolgot, akkor vékonyabb textil is megfelel a célnak (pl.: régi ing). Mi régi, elszakadt ágynemű huzatból dolgoztunk. Zsinórnak régi cipőből való hosszú cipőfűző is megfelel.
Minden munkafázis után érdemes kivasalni az anyagot. Könnyebb varrni, és szebb lesz a végeredmény!Továbbá minden varrás után a cérna végeket dolgozzuk el, így tartósabb is lesz.Kézzel is meg lehet varrni a táskát és a textil zsákocskákat. Így természetesen hosszabb időt vesz igénybe az elkészítése, de kézzel is szép munkák születhetnek!

Jó munkát!

1. Lépés: szabjunk le a táska végleges méreténél 1-1 centiméterrel hosszabb, szélesebb darabot. A táska fülének a tervezettnél 1-1 centiméterrel hosszabb, szélesebb 2 darabot. Ha foszlós az anyag, cikk-cakk öltéssel érdemes körbeszegni a szabott oldalakon. Ugyanezt végezzük el a zsákocskákkal is.
 2. Lépés: egyedivé tehetjük a bevásárló táskát szalvéta technikával vagy rátéttel. A rátétnél a kívánt formát szabjuk ki, szegjük be, varrjuk rá a kiválasztott helyre.Szalvéta technika során a kiválasztott mintát vágjuk körbe, szedjük le a legfelső festett réteget. Kenjük be a textilt ragasztóval. Simítsuk rá a szalvétát. Ragasztós ujjal simítsuk rá a mintát ügyelve, hogy ne gyűrjük össze, szakítsuk el. 24 óra száradás után vasalással rögzítsük (vékony textilen vagy papíron keresztül).
3. Lépés: a széleket varrjuk össze. Javasolt a francia varrás használata. Az interneten megtalálható videók alapján az is könnyen megtudja így varrni, akinek nincs tapasztalata.
4. Lépés: hajtsuk vissza a zsinórnak illetve a fülnek a helyet. Varrjuk le. Helyet hagyva a befűzésnek, a zsinór helyénél (szívecskés zsákok) ne varrjuk teljesen körbe.
5. Lépés: a levarrt szegélybe fűzzük bele a zsinórt (törekedjünk arra, hogy ne legyen nyúlós a zsinórunk). A táska fülét varrjuk fel a visszahajtásra (átlósan is varrjuk meg, annál erősebb lesz a füle).

LETÖLTHETŐ poszter képekkel, leírással >>

Készen is van a táska és zsákocskák!
Sok ülés után javasolt a nyújtózkodás, séta a kertben, parkban, természetben!
:)


A program megvalósulását az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott  KNF/61176-1/2018-ITM azonosító számú
„Re-Generáció” elnevezésű projekt finanszírozza.

A pályázat támogatásával megvásárolt eszközök a jövőben
hasonló foglalkozások megtartásához nyújtanak lehetőséget a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban,
amellyel szeretnénk tovább erősíteni látogatóink környezettudatos szemléletét.