Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sarlósfecske

Elnevezése megtévesztő, mert ugyan külsejét és viselkedését tekintve hasonlít a fecskékre, ám azokkal nem áll rokonságban, hiszen nem is énekesmadár. A Sarlósfecske-alakúak rendjébe, azon belül a Sarlósfecskefélék családjába tartozó madár hosszú, hegyes, sarló alakú szárnyának köszönheti nevét.

A sarlósfecske kétségtelenül a madárvilág egyik legkiválóbban repülő tagja. Életének legnagyobb részét a levegőben tölti: Itt szerzi rovartáplálékát, itt gyűjti össze a fészkéhez szükséges szálló pihéket, szöszöket, amelyeket aztán levegőn megszilárduló nyálával ragaszt össze fészekké. Repülés közben alszik, (nagy magasságban lassan keringve) és még a párzást is röptében intézik el a párok oly módon, hogy a szédítő sebességgel, sivítva kergetőző madarak egy röpke pillanatra eggyé válnak, közben kloákájukat összeérintik és megtörténik a párzás.

Nagyobb városok magas épületeinek réseiben fészkel. Budapesten a lakótelepek panelházainak hézagaiban neveli fiókáit.

A sarlósfecskék tartósan hideg időjárás esetén, például a nyári hidegfrontok okozta lehűlések alkalmával képesek hibernált állapotba kerülni. Ilyenkor testhőmérsékletük lecsökken, anyagcseréjük lelassul. Így energiát takarítanak meg és könnyen átvészelnek néhány hideg napot. Ez az „energiatakarékos üzemmód” elsősorban a fiókákra jellemző.

Az öreg madarak inkább elhúzódnak a közelgő hidegfront elől, olykor akár száz kilométerre is eltávolodva a fészektől. Egyik népi neve „esőfecske” is az esős idő előtt megjelenő sarlósfecske csapatokra utal.
További népi nevei: visító fecske, vijjogó fecske, nagy fekete fecske, toronyi fecske, fali fecske, hanyi fecske, lábatlan fecske, kazári fecske, hegyi fecske, kalapácsföcske, rác fecske, kőfali fölleg, és a már említett esőfecske.

Apus apus (LINNAEUS,1758)