Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kuvik

<p>A görög mitológia szerint, Athene istennő időnként bagoly képében mutatkozott az emberek előtt, innen ered e kis bagoly tudományos elnevezése. Magyar neve hangutánzó szó, ámbár a kuvikolást ritkán hallattja, leginkább éles „...viúú...viúú...” hangon szólal meg.</p>

Német nyelvterületen keletkezett az a hiedelem, miszerint ez a kis bagoly hívja halálba az embereket.

A babona szerint, ha megszólal valamelyik ház ablaka előtt, ott hamarosan meghal valaki. Kiáltását a babonás német, „...komm mit...komm mit...”-nek, (gyere...gyere...) hallja, és persze hová máshová hívná a szerencsétlen kiválasztottat a halálmadár, mint a temetőbe!

Rossz híre gyorsan elterjedt más nyelvterületekre, így hazánkban is sokfelé halálmadárnak nevezik.

Schmidt Egon, "Madárlexikon" című könyvének mellékletében, (részben Chernel István 1899-ben megjelent," Magyarország madarai" című művében felsorolt népi madárnevek alapján), részben saját gyűjtéseit felhasználva, említi még a "csuvik", "gurgulya bagó", (Molnaszecső) és a "gurgula bagó" elnevezéseket is.

Népi nevek azonban, napjainkban is születnek. A Bács-Kiskun vármegyei Homokmégyen és környékén hallottam a „viusz madár” elnevezést, amelyet a kis bagoly leggyakrabban hallatott kiáltása ihletett.

A valóságban azonban a kuvik legfeljebb a nagyobb rovarokra, kisebb rágcsálókra és téli időszakban a verebekre jelent veszedelmet, miszerint ezekkel táplálkozik.

Athene noctua (SCOPOLI, 1769)