Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Holló

Mátyás király címermadara, közismert madarunk.

Közismert madár, mégis kevesen tudják róla, hogy ez a Varjúfélék – családjába tartozó madár, tulajdonképpen énekesmadár. Sőt, a legnagyobb termetű európai énekesmadár. A solymászok a régi időkben a sólymaik mellett gyakran neveltek fel holló fiókákat is. Ezek az ember által nevelt madarak szelídek maradtak, játékosságuk, tanulékonyságuk miatt nagyon népszerűek voltak.

A Kárpát medencei holló állomány létszáma az 1980-as évek elejére tragikusan lecsökkent. A dúvadirtás címén kihelyezett méreggel injektált tojások a dolmányos varjak és szarkák mellett a hollókat is elpusztították. A mérgezett tojások betiltása és a fokozott védelem hatására aztán a hollók száma lassan emelkedni kezdett és napjainkban már kb. 3000 holló pár fészkel az ország területén.

A hollók intelligenciáját jelzi játékosságuk. Gyakran megfigyelhető ez a játékosság öreg és fiatal madaraknál egyaránt. Magam is többször tanúja voltam annak, amint a hollók ágakat vittek fel a magasba, majd azt elejtve utánairamodtak, elkapták, majd megint elejtették.

Rendkívül szórakoztató volt az a produkció is, amellyel egy magasfeszültségű vezeték felső drótján ülve mulattatta magát egy holló család. A madarak egymás mellett ültek a dróton. Egyszer csak az egyik hirtelen hanyatt dobta magát és lógva maradt. A mellette ülő madár ugyanezt tette, és máris ketten lógtak. Aztán a többiek csatlakoztak, és már öten lógtak egymás mellett a dróton. Az után az első felkapaszkodott, a többiek követték. Ám, akkor egy másik madár fordult le, a többi pedig utána csinálta. Több mint fél órán keresztül figyeltem őket és mondhatom, nagyon jól szórakoztam.

Népi nevei nem ismeretesek, ám számos szólásban és közmondásban szerepel: „Holló fészkén hattyút keres” – mondják, ha valaki rossz társaságban – hiábavaló fáradozással – rendes embert keres.
Ha valamiből nagyon kevés van: „Ritka mint a fehér holló”.
„Holló a hollónak nem vájja ki a szemét” – cinkostársak nem szoktak egymásnak ártani.

Corvus corax (LINNAEUS, 1758)