Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Házi rozsdafarkú

Ez a kecses kis madár a városlakó emberek által is is ismert, hiszen a nagyvárosok kőrengetegeinek gyakori, és sok helyen egyetlen fészkelője.

Eredeti élőhelye a kopár, köves, kőgörgeteges lejtőkön, sziklákon van, fákhoz egyáltalán nem kötődik. Rozsdavörös faroktollait, amelyekről nevét kapta gyakran rezegteti, mely által azok még feltűnőbbé válnak. Kellemes csicsergő énekébe midig belecsempészi azokat a reszelős hangzású motívumokat, amelyek úgy szólnak, mintha „smirgli papírt” dörzsölnénk össze. A házi rozsdafarkú a korán ébredő madarak közé tartozik, napkelte előtt fél órával már megszólal. Fészkét szívesen rakja épülő házak réseibe, így szinte az emberekkel együtt hódítja meg az új élőhelyeket.

Megtelepítésére fejlesztették ki a madarászok a nyitott elejű, „C odút”, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy madarunk szívesebben használja fiókái felnevelésére a verandára, melléképületbe, garázsba kihelyezett, füsti fecskék számára készült „műfészket”.

Vadszőlővel befuttatott házak kertjében mindig akadnak átteleléssel próbálkozó házi rozsdafarkúak, ilyenkor a vadszőlő bogyóival táplálkozik. Az állomány nagyobbik része azonban délebbre vonul, a telet a mediterrán területeken töltik. Népi nevei: vörösfarkú, füstfarkú, vörös farkincó.

Phoenicurus ochruros (S. G. GMELIN, 1774)