Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Fürj

„ Fürge mint a fürj” – mondja a szólás, a gyors mozgású emberre és „ Verhenyeges, mint a fürmony” (fürjtojás) - jellemzi a szeplős embert egy másik régies hangzású szólásunk.

A fürj közismert madarunk annak ellenére, hogy rejtőzködő, bujkáló életmódja, miatt igen ritkán kerül szem elé.

Leginkább a hangja alapján fedezhető fel jelenléte, mikor a kakas (rendszertanilag a Tyúkalakúak, azon belül a Fácánfélék családjába tartozik, ezért a hímet kakasnak nevezzük) az esti órákban rákezd messze hangzó „pitty-palatty, pitty-palatty” kiáltozására.

A fürj az egyetlen vonuló tyúkfélénk, a telet Dél-Európában illetve Észak-Afrikában tölti.
A vonuló fürjek a tengert a legrövidebb úton, alacsonyan a víz fölött repülve szelik át, és az afrikai partokat elérve, teljesen kimerülve hullanak a földre. Észak-Afrikában korábban a partokon kifeszített hálósorokkal fogták a kimerülten érkező madarakat. Egyiptomban 1920-ban, a hivatalos statisztika szerint 3 millió Európából érkező fürjet fogtak és exportáltak étkezési célra. A fürjek fogása és pusztítása ma már sokkal kisebb mértékű, ami elsősorban annak „köszönhető”, hogy az európai állomány drasztikusan megfogyatkozott.

Az állománycsökkenés okai között szerepel természetesen a vonuló fürjek mértéktelen pusztítása is, de nem ez a fő ok. Az európai mezőgazdálkodási formák átalakulása, a kis parcellákat felváltó nagy táblás monokultúrák, a vegyszeres rovar-és gyomirtás elterjedése vezetett odáig, hogy a fürj az 1980-as évek elejére kifejezetten ritka madárrá vált.

Katasztrofális állománycsökkenése miatt, ez a korábban nálunk is nagy számban vadászott madár a „fokozottan védett” madarak listájára került. Ennek, és persze annak, hogy az egyre kisebb számban érkező madarak vadászata már az afrikai partokon sem volt jövedelmező tevékenység köszönhető, hogy állománya az utolsó 30 évben lassan, és ingadozva ugyan, de gyarapszik. Az 1999-2002 között végzett állományfelmérés szerint a hazánkban fészkelő fürjek száma 70 000 – 94 000 párra tehető.

Coturnix coturnix (LINNAEUS, 1758)