Berzselt tojás
<p class="MsoNormal" style="mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; line-height: normal;"><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman',serif; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: HU;">Egy egyszerű, mégis látványos tojásdíszítési technikát mutatunk be; ez a berzselés, más néven levélrátétes díszítés. A készítésbe vonjuk be a gyerekeket is, jó móka lesz!</span></p>
Alapanyagok:
- tojások
- vöröshagyma héj (minél több, annál jobb)
- régi, nem használt nylonharisnya
- madzag
- különleges formájú, fiatal levelek (lóhere, vérehulló fecskefű, pitypang, ibolya)
Elkészítési idő: 1 óra
LETÖLTHETŐ poszter képekkel, leírással >>
1. Készítsük el a felsőlevet: ehhez minél több vöröshagyma héját tegyük fel egy lábasban főzni. Ha már elég mély a színe, szűrjük le s hagyjuk langyosra hűlni.
2. Főzzük keményre a tojásokat. Érdemes minél világosabb héjút választani.
3. A harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és össze is tudjuk kötni.
4. Vizezzük be a leveleket (a fonákja nézzen felénk) és simítsuk rá a tojásokra.
5. Óvatosan, hogy a levélke ne gyűrődjön meg, bújtassuk be a tojást a nylonharisnyába és szorosan feszítsük rá. A harisnya két végét egy madzaggal csomózzuk meg.
6. Helyezzük bele a festőlébe a tojásokat s hagyjuk benne néhány órán keresztül, vagy akár egész éjszakára.
7. Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, átkenhetjük egy kis zsírral, hogy szép fényes legyen. Ha elég szorosan rögzítettük a harisnyát, a levelek alá nem tud befolyni a festőlé, így a levélnyomat ott marad a héjon.
Jó szórakozást!