Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Félnapos természetismereti programok

<p>Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.</p>

A programokon a csoportok minimális létszáma 15-20 fő.

SÉTAHAJÓVAL AZ ÚSZÓLÁPOK KÖZÖTT (Agárd)
Program tartalma: sétahajózás a Velencei-tavi Madárrezervátum területén szakvezetéssel (1 óra). Áprilistól szeptember végéig.
Részvételi díj: 69 000 Ft/csoport, kedvezményes: 59 000 Ft/csoport (max. 45 fő).
Információ: Kiss Péter, kissp@dinpi.hu, +36 30 663 4646
Az előre meghirdetett időpontokról bővebben >>

CSILLAGVILÁG (Sas-hegy / Agostyáni ökofalu / Vértes)
Program tartalma: vezetett természetismereti túra, a csillagos égbolt megismerése szakemberekkel és profi távcsövekkel (4 óra).
Részvételi díj: 2 200 Ft/fő.
Információ: Sas-hegy (sashegy@dinpi.hu, +36 30 408 4370), Agostyáni ökofalu (Czumpf Attila: +36 30 663 4651), Vértes (Klébert Antal, +36 70 330 3854)

ÉLET A VÍZ PARTJÁN (Farmos)
Program tartalma: Vízparti Élet Háza, szakvezetés és madárgyűrűzési bemutató a Kékbegy tanösvényen (4 óra).
Részvételi díj: 1 900 Ft/fő.
Információ: Vidra Tamás, tapio@dinpi.hu, +36 30 663 4650


LAND ART – AZ ŐSZI ERDŐ KINCSESTÁRA (Pilisszentiván)
Program tartalma: játékos erdei felfedezés egy kis művészettel fűszerezve; óvodásoknak, iskolásoknak (4 óra).
Részvételi díj: 1 400 Ft/fő.
Információ: Tóthné Becsei Katalin, pilisilen@dinpi.hu, +36 30 511 1802

BUNKER TÚRA (Esztergom)
Program tartalma: túra a volt katonai lőtér épségben fennmaradt bunkerei között, kilátótorony, ismerkedés a terület természeti értékeivel (3 óra).
Részvételi díj: 2000 Ft/fő.
Információ: dr. Jankainé Németh Szilvia, nemethsz@dinpi.hu, +36 30 663 4614

FÖLD ALATTI VILÁG A FŐVÁROS ALATT (Budapest)
Program tartalma: Szemlő-hegyi-barlang, interaktív kiállítás, föld alatti földrajzóra (3 óra).
Részvételi díj: 15 000 Ft/csop.
Információ: szemlohegy@dinpi.hu, +36 1 325 6001

HARMÓNIÁBAN A TERMÉSZETTEL (Ócsa)
Program tartalma: Ócsai Tájház, Turján Ház, Ágasház, Népviseleti Gyűjtemény, kézműves foglalkozás és túravezetés (4 óra).
Részvételi díj: 2 500 Ft/fő.
Információ: Kormos Rebeka, ocsaitajhaz@dinpi.hu, +36 30 494 3368

MADÁRDALOS TÚRA (Dinnyés)
Program tartalma: madárgyűrűzés, vezetett túra a Madárdal tanösvényen.
Részvételi díj: 12 000 Ft/csoport/óra ártól.
Információ: Fenyvesi László, fenyvesil@dinpi.hu, +36 30 663 4630

HEGYRŐL LE, VÖLGYNEK FÖL (Budapest)
Program tartalma: Sas-hegyi Látogatóközpont, interaktív kiállítás, kilátás a panorámateraszról, szakvezetés a Sas-hegy tanösvényen, gyíkbemutató; szakvezetés a a Gellért-hegyen.
Részvételi díj: 3 000 Ft/fő.
Információ: sashegy@dinpi.hu, +36 30 408 4370

TERMÉSZETVIZSGÁLÓ HÁTIZSÁKKAL A JÁGI-TANÖSVÉNYEN (Pilisszentiván)
Program tartalma: Pilisi Len Látogatóközpont, szakvezetés a Jági tanösvényen természetvizsgáló hátizsákokkal (4 óra).
Részvételi díj: 1 400 Ft/fő.
Információ: Tóthné Becsei Katalin, pilisilen@dinpi.hu, +36 30 511 1802
 
MESEÖSVÉNY (Ócsa)
Program tartalma: természet- és honismeret népmesei keretekben, kalandozás a Tájházban és a réteken. Környezeti nevelési program 6-10 éves gyerekek óvodai és kisiskolás csoportjainak.
Előre meghirdetett időpontokban, előzetes jelentkezéssel!
Túra nehézsége, időtartama: könnyű séta, 70-90 perc a gyerekek életkora szerint.
Részvételi díj: 2 000 Ft/fő.
Információ: Kormos Rebeka, ocsaitajhaz@dinpi.hu, +36 30 494 3368
Szakmai partnerünk a Pompás Napok és a Meselátó Bábtársulat.

 
További rendelhető természetismereti programjainkat megtalálja Bemutatóhelyeink oldalán >>

Kapcsolódó helyek

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található Látogatóközpontunkban természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét. A területen két tanösvény található: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és a Pilisszentivánról induló Jági. Utóbbit bejárhatjuk a Látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább