Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Keresés év szerint

Keresés hónap szerint

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP: A legjobb befektetés az életmódváltás

Időpont: 2019.06.01, Helyszín: Agostyán

Túránk során beszélgetük a globális és hazai környezetvédelmi problémákról, valamint arról, hogy miképpen cselekedhetünk saját életünkben Föld bolygónk védelme érdekében.

Tovább

Nyitott műhely – Ismerkedés a gyékénykötés alapjaival

Időpont: 2019.06.01, Helyszín: Ócsa

Ezúttal Kovács Tibor gyékénykötő mester nyitja ki műhelyét és a gyékénykötés alapjaival ismerteti meg látogatóinkat.

Tovább

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP a Sas-hegyen

Időpont: 2019.06.08, Helyszín: Budapest XI.

Az élhető és fenntartható környezet nem csak az állatok és növények túlélésének záloga, az embernek is szüksége van a természet megtartó erejére – a környezetvédelmi világnap alkalmából ez a gondolat adja tanösvény túránk alapját.

Tovább

Fülemülék éjszakája

Időpont: 2019.06.08, Helyszín: Naszály

Az este folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a fülemülével, belefeledkezhetnek az éjszakai állathangok világába, madárgyűrűzési bemutatónkon pedig különböző madarakkal találkozhatnak testközelből.

Tovább

JÓKAI KORA, JÓKAI BORA – Borkóstolóval egybekötött irodalom- és kerttörténeti est

Időpont: 2019.06.08, Helyszín: Budapest XII.

„Szeretem az alacsony házikómat, s az enyéimet, kik benne laknak,… el tudok ácsorogni naphosszat a Svábhegyen, magam ültette, most már vén fáim alatt és bámulni azt a soha meg nem unt képet magam előtt: a nagy Duna melléki rónát, a láthatáron csillámló toronytetőkig s vissza a szemlátomást növekvő ikerfővárosig…” – írta Jókai Mór 1876-ban svábhegyi birtokáról.

Tovább

Homokpuszták gombavilága

Időpont: 2019.06.08, Helyszín: Ócsa

Boros Lajos, a Magyar Mikológiai Társaság tagja vezeti be az érdeklődőket a homokpuszták gombavilágába. Előadásán különleges élőhely különös élőlényeivel ismerkedhetnek meg az ide látogatók - testközelből is.

Tovább

A Turján világa – tanösvénytúra

Időpont: 2019.06.08, Helyszín: Ócsa

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A Turján-tanösvényen keresztül a Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megismerhetjük ezt a csodás vízi világot!

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

Időpont: 2019.06.15, Helyszín: Ócsa

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek kora nyári gyógynövényeivel, majd természetes házi praktikákkal ismerkedünk.

Tovább

Az ezüstsávos szénalepke nyomában

Időpont: 2019.06.16, Helyszín: Ócsa

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet láprétjein számos lepke és rovarritkaság él, őket kutatjuk fel túránkon. Ez idő tájt rajzik a Magyarországon rendkívül ritka ezüstsávos szénalepke, melynek élőhelyét is érintjük utunkon, de számos más érdekes fajt, többek között szitakötőket, vízi rovarokat és egyéb lepkéket is megismerünk a túra alatt – mindezt oly módon, hogy kicsiknek és nagyoknak is élmény legyen a felfedezés!

Tovább

Szentjánosbogarak nyár esti násza

Időpont: 2019.06.19, Helyszín: Szokolya - Királyrét

Szélcsendes, júniusi alkonyon zöldesen világító apró lámpások imbolyognak az erdőszélen. Ahogy növekszik a sötétség, úgy lesznek egyre többen és többen. Megkapó, egészen földöntúli látvány a nagy szentjánosbogarak rajzása. A hímek repülve keresik a bokrokon, fűszálakon nyugodtan ücsörgő nőstényeket…

Tovább