Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

MŰVÉSZEK A SVÁBHEGYEN

 • Időpont: 2022.01.22
 • Helyszín: Jókai-kert
 • Besorolás: Könnyű séta

<p><span style="color: #e67e23;">A <strong>Magyar Kultúra Napja</strong> alkalmából <strong>kultúrtörténeti sétára</strong> hívjuk a kedves érdeklődőket <strong>Jókai Mór</strong> egykori svábhegyi birtokára. </span></p>

A területen működő egykori kőbányát Jókai és felesége – a kor ünnepelt színésznője – Laborfalvi Róza varázsolta földi paradicsommá. A művészházaspár több, mint harminc nyarat töltött itt el, ahol különleges fákat ültettek, a kertben szőlőt és haszonnövényeket termesztettek, igazi kis mintagazdaságot hoztak létre saját borászattal, háziállatokkal.

Sétánk során felidézzük Jókai írásait, felkeressük kedvenc helyeit a kertben, valamint az egykori telekszomszéd, a Steindl család valaha szebb napokat látott villáját is. A ma Steindl-villának nevezett épület első építtetője az a Steindl Ferenc, aki nemcsak a kor legismertebb műbútorasztalos mestere, hanem a „pesti biedermeier”-ként emlegetett bútorstílus kialakítója is. A villa egykori ikerpárja az Országházat tervező és építtető Steindl Imre szülőháza.

Kérjük, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzenek!

TALÁLKOZÓ: a Jókai-kert főépületében, amely a kertben lesétálva az aszfaltozott úton bal kéz felé található.

Ajánlott korosztály: középiskolás, felnőtt

A programra előzetes regisztráció szükséges a kovaria@dinpi.hu címen a résztvevők számának és egy telefonos elérhetőség megadásával.

A programot szemerkélő esős időben is megtartjuk, csak zord időjárás esetén (vihar, felhőszakadás) töröljük. Ez esetben a résztvevőket e-mail-en keresztül értesítjük legkésőbb a program előtt 2 órával.

 

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Két, vagy több gyermek érkezése esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő) is kedvezményes jeggyel vehetnek részt a programon.

Regisztrációs jegy: 100 Ft (3 éven aluliak, fogyatékkal élők)

Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&H, MKB, OTP; valamennyi zseb). Köszönjük, ha a készpénzkímélő fizetési módok valamelyikét választja.

Árváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Részletek:

 • Helyszín: Jókai-kert
 • Időpont: 2022. január 22. szombat 10.00 - 11:30
 • Túra hossza, időtartama: 1 km, 1,5 óra
 • Találkozó: 9.50 Jókai-kert, 1121 Budapest, Költő u. 21.
 • Részvételi díj: Teljes árú: 1800,- Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1100,- Ft
 • Kapcsolattartó: Kővári Anita
 • E-mail: kovaria@dinpi.hu
 • Telefon: 30/663-4670

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK MIATT A KERT  JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!


Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább