Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Madarásztúra a Jászkarajenői-halastavaknál

  • Időpont: 2022.10.08
  • Helyszín: Tiszajenő
  • Besorolás: Könnyű séta

<p><span style="color: #3598db;"><strong>A Cegléd-Szolnok-Tiszakécske között fekvő szikes puszták legjelentősebb vizes élőhelyei között tartjuk számon a Jászkarajenői-halastavakat, melyek a tavaszi-őszi vonulási időszakban a madarak számára különösen fontos szerepet töltenek be.</strong></span></p>

Túránk során a legnagyobb halastó körgátján sétálunk végig, és ahol betekintést enged a tavat szegélyező nádas, megcsodáljuk a tó tükrén és a nádasokban tartózkodó madárfajokat. Szürkegém, nagy kócsag, foltos nádiposzáta nagy valószínűséggel lesz közöttük. Körtúránk során nemcsak a tó felé, hanem a másik irányban is akad látnivaló: ott a szikes puszta változatos madárvilága mutatja meg magát. Mezei pacsirta, egerészölyv és vörös vércse bizonyosan figyel minket majd felülről. Szerencsével a nagy goda vagy a nagy póling vonuló egyedeit is megpillanthatjuk.

Bakancs és  kényelmes ruházat ajánlott. Ha lehetséges, a résztvevők távcsövet hozzanak magukkal!

Esőkabátot is érdemes hozni. Amennyiben a csapadékviszonyok miatt gumicsizma viselése válik szükségessé, a résztvevőket értesítjük.

Előzetes bejelentkezés szükséges a csokaa@dinpi.hu e-mail címen.

A túra min. 5 fővel indul.

Eső esetén a túrát nem tartjuk meg.

A programra csak a >> jegymester.hu << felületen, előzetesen lehet jegyet vásárolni! Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség!

>> Facebook esemény <<

Részletek:

  • Helyszín: Tiszajenő
  • Időpont: 2022. október 08. szombat 09:00-12:00
  • Túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra
  • Találkozó: 08.45 Tiszajenő alsó vasútállomásnál (GPS: 47.016988, 20.134602)
  • Kapcsolattartó: Csóka Annamária
  • E-mail: csokaa@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 583 8637

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább