Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kőpite Körök és (r)égi körök

  • Időpont: 2019.05.24
  • Helyszín: Dunaalmás
  • Besorolás: Közepes túra

ELMARAD! Túránk a térségben várható borús időjárás miatt sajnos ismét elmarad, egy későbbi időpontban kerül megtartásra! Kérjük, figyeljék honlapunkat, Facebook-oldalunkat, vagy iratkozzanak fel elektronikus hírlevelünkre.

Túránk a DINPI legújabb túraútvonalán, a dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvényen vezet, miközben javarészt olyan utakon járunk, ahol kétezer éve már a rómaiak is jártak. (A május 11-én elmaradt túra esőnapja.)

Utunk során megismerkedhetünk a természetvédelmi terület élő- és élettelen természeti értékeivel, különleges történetükkel. Közben, ahogy ránk esteledik, előbújnak a csillagok és távcsővel, csillagász szakemberek segítségével fürkésszük tovább az ég rejtelmeit. Az ő korukban még nem voltak távcsövek, ezért erre a túrára mi sem viszünk nagy távcsövet. Szabad szemmel, kézi távcsövek segítségével kalandozunk napnyugta után a tavaszi égbolt csillagképei között, kicsit átélve a római kor hitvilágát. Utunkat az első negyedben lévő Hold világítja meg.

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Részletek:

  • Helyszín: Dunaalmás
  • Túra hossza, időtartama: 6 km, 5 óra
  • Találkozó: 18:00, Tata-Dunaalmás közút és Római út találkozásánál a Betlehemi erdészlakot jelző táblánál (GPS: 47.70781, 18.31102)
  • Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő
  • Kapcsolattartó: Czumpf Attila
  • Telefon: +36 30 663 4651 (munkaidőben)

Kapcsolódó helyek

Dunaalmási-kőfejtők TT

A Gerecse-hegység északnyugati részén Dunaalmás és Szomód községek határában, az Által-ér és az Izsán-völgy, illetőleg Vöröskő és a Les-hegy között a hegység egyik legnagyobb kiterjedésű forrásmészkő rétegsorát tanulmányozhatjuk.

Tovább

Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

A Gerecse nyugati vonulatában található Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény több, mint 9 km hosszan kanyarog, és 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé. A magaslat jellegzetes, lepényszerű, pitére emlékeztető alakjáról kapta a Kőpite nevet.

Tovább