Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ismerd meg a Pákász-tanyát!

 • Időpont: 2024.05.04
 • Helyszín: Ócsa
 • Besorolás: Közepes túra

<p><span style="color: #e67e23;"><strong>Családi programunk egy vezetett túrával indul a turjánvidék fokozottan védett láprétje mentén, majd a Pákász-tanya bemutatópontunkon folytatódik.</strong></span></p>

Az elmúlt évszázadok során a pákászmesterség szorosan kapcsolódott a turjánvidéken élő emberek mindennapjaihoz. A pákász úgy ismerte a vizeket, lápokat, nádasokat és annak növény- és állatvilágát, mint a tenyerét. Nem csoda, hiszen az egész életüket ez a környék határozta meg, itt laktak, halásztak, vadásztak, gazdálkodtak a természet adta lehetőségek mentén. Ha voltak olyanok, akiket „tájban élő embernek” lehetett nevezni, a pákászok vitathatatlanul azok voltak.

Családi programunk egy vezetett túrával indul a turjánvidék fokozottan védett láprétje mentén, ahol interaktív formában ismerhetjük meg ezt az egykor a pákászok számára is fontos vidéket. A túra után a Pákász-tanya bemutatópontunkon a pákászok mindennapjainak történeteivel, életkörülményeivel és mesterségük nélkülözhetetlen eszközeivel ismerkedhetünk meg, kiegészítve a környék kevésbé ismert madarairól szóló játékos bemutatóval.

Fél napos program, gyerekeknek 5-6 éves kortól ajánlott. A délelőtti túra útvonalán a fű harmatos lehet, ezért vízálló cipő, bakancs, kamásli ajánlott. A program során lehetőség lesz a látogatók által hozott tízórai elfogyasztására. A program végén a csoport a kiindulási pontra, az Ócsai Tájházhoz érkezik vissza.

A programra kizárólag ONLINE vásárolható jegy:

Helyszíni jegyvásárlás nem lehetséges!

Részletek:

 • Helyszín: Ócsa
 • Időpont: 2024. május 4. 9.00
 • Túra hossza, időtartama: 6 km, 4-5 óra
 • Találkozó: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)
 • Részvételi díj: 4 500 Ft/fő
 • Kapcsolattartó: Berecz Tibor
 • E-mail: bereczt@dinpi.hu
 • Telefon: 06 70 504 2382

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

Ócsai Turjános

Az 1146 hektáros ócsai területet 1989 - ben vették fel a Nemzetközi vizes élőhelyek listájára.

Tovább