Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

BÉKAMENTŐ – GÓLYAVÁRÓ CSALÁDI NAP

 • Időpont: 2019.03.23
 • Helyszín: Farmos
 • Besorolás: Rendezvény

Ha március, akkor farmosi békamentés! A sokéves múltra visszatekintő programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendezzük családi napunkat, ahol a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt!

FIGYELEM! A nemrégiben Farmos melletti történt tűzvész ellenére (bővebben ITT >>) is megtartjuk rendezvényünket. A helyszínen "Pallójegy" vásárolható, amely megvásárlásával befolyt összeget a tűzben megrongálódott Kékbegy tanösvény megújítására fordítjuk. Ezúton is köszönjük támogatásukat!

Állomásról állomásra járva természetismereti vetélkedőn bővíthetik tudásukat. A nap folyamán madárgyűrűzési-, kisállat-, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, „csináld magad” madárodú készítés, tűzoltóautó, csónaktúra a mocsárban, mászható műbarlang (speleobox), íjászat, ügyességi játékok és kézműves foglalkozások, gyermeklovagoltatás, lovaskocsikázás és állatsimogató várja a látogatókat. Továbbá természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak és helyi, valamint Nemzeti Parki Termékek vására színesíti a programot.

A rendezvényen bemutatkoznak a békamentéshez kapcsolódó szervezetek is. Ezen a napon lovaskocsis „ingajárat” fog közlekedni a program helyszíne és a Farmos belterületén található Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont között, ahol megtekinthető az akváriumokkal, diorámákkal, fotókiállítással gazdagított tárlat. Idén is szalmabála-játszótérrel várjuk a gyerekeket!

 • 9:00* békamentés (kb. 10:30-ig)
 • 11:00 rövid túra a Kékbegy tanösvényen (2 km, 1,5 óra)
 • 12:30 hosszú túra a Nagy-nádas felé (5 km, 3 óra)
 • 14:00 "Az alkalmazkodás mesterei" c. kisállat-bemutató (Állati Jó Bemutató, Tóth Gábor előadásában)
*Egész napos rendezvényünkön családok, baráti társaságok, civil csoportok jelentkezését is várjuk. Családi napunk békamentéssel kezdődik, előzetes jelentkezésüket megköszönjük! Az esemény 9 órakor kezdődik – aki autóval jön, ekkorra várjuk a helyszínen, de a vonattal érkezőknek elég a 8:15-kor induló és kb. 9:20-ra beérő vonattal jönni.

A helyszínen környezetbarát büfé várja látogatóinkat
– Mindenki hozza magával a saját bögréjét!

Megközelítés: autóval a 311-es úton; vonatról és buszról leszállás a farmosi vasúti megállóhelynél.
A természet megóvása érdekében kérjük, hogy utazásuk során a közösségi közlekedést vegyék igénybe!

FIGYELEM! Örömmel tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet 'Passzold vissza, tesó!’ elnevezésű, használt mobiltelefon-gyűjtő akciójához. A gyűjtődobozt keressék rendezvényeinken a Zöld Bolt sátránál. (Elvileg a töltőket is visszaveszik, de az ’normál’ veszélyes hulladék, míg itt kifejezetten a telefonokban rejlő koltán érc visszagyűjtése a cél.)
A kampányról bővebben >>  Köszönjük!


Közreműködő szervezetek:
Farmos Község Önkormányzata, a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány, a Tápió Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya és Tápió-vidéki Helyi Csoportja, Reformák Alapítvány (Nagykáta), a Jászberényi Állat- és Növénykert, Blaskovich Múzeum Baráti Köre (Tápiószele), az Önkéntes Tűzoltók Egyesülete (ÖTE, Farmos), a Nagyabonyi Íjászok, valamint ismét bemutatkozik a Tápió-menti Kézműves Egyesület.

Részletek:

 • Helyszín: Farmos
 • Időpont: 9:00-15:00
 • Találkozó: Farmosi Madárvárta (GPS: 47.358849, 19.825664)
 • Részvételi díj: ingyenes
 • Kapcsolattartó: Németh András
 • E-mail: nemetha@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 236 8351 (munkaidőben)

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább