Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Turján Világa - Tanösvénytúra

  • Időpont: 2020.05.30
  • Helyszín: Ócsa
  • Besorolás: Könnyű séta

<p><span style="color: #1d2129; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: #ffffff;">BETELT! Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján.</span></p>

A TÚRÁK LÉTSZÁMA BETELT!

Fontos információk a járványügyi helyzetben, programjaink megtartásával kapcsolatban >>

A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A Turján-tanösvényen keresztül a Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megismerhetjük ezt a csodás vízi világot!

A vizes élőhely jellege miatt száraz időszakban is kérjük, hogy olyan lábbelit válasszon, ami bírja a vizet, sarat, harmatot!

Előzetes e-mailes bejelentkezés szükséges a bereczt@dinpi.hu címen!

A túra maximális létszáma 20 fő, ezért csak előzetes e-mailes bejelentkezés, és annak visszaigazolása után lehetséges a részvétel. A férőhelyek feltöltése a beérkező e-mailek sorrendjében történik!

Részletek:

  • Helyszín: Ócsa
  • Túra hossza, időtartama: 3 km, 2 óra
  • Találkozó: 9:00 és 14:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
  • Részvételi díj: teljes árú: 1600 Ft/fő, kedvezményes: 900 Ft/fő
  • Kapcsolattartó: Berecz Tibor
  • E-mail: bereczt@dinpi.hu
  • Telefon: 06-70-504-2382

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább