Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Szénások természeti kincsei

  • Időpont: 2020.05.23
  • Helyszín: Szénások Európa Diplomás Terület
  • Besorolás: Könnyű séta

<p><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Calibri',sans-serif; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA;">Túránk a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, mely a terület igazi szentélye. </span></p>

Fontos információk a járványügyi helyzetben, programjaink megtartásával kapcsolatban >>

1. túra: 9.30-13.00

2. túra: 10.00- 13.30

Utunk a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak Igazgatóságunk szakvezetett túrái során látogathatóak. A túra alkalmával megismerkedünk a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával, miközben gyönyörködünk a táj szépségeiben. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a terület jellemző madaraival is találkozhatunk.

Részletek:

  • Helyszín: Szénások Európa Diplomás Terület
  • Túra hossza, időtartama: 3,5 km, 3,5 óra
  • Találkozó: 9.30 és 10.00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100)
  • Részvételi díj: teljes árú: 1600 Ft, kedvezményes: 900 Ft
  • Kapcsolattartó: Tóthné Becsei Katalin
  • E-mail: pilisilen@dinpi.hu
  • Telefon: +3630/511-1802

Kapcsolódó helyek

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található Látogatóközpontunkban természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét. A területen két tanösvény található: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és a Pilisszentivánról induló Jági. Utóbbit bejárhatjuk a Látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább