Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Időszak: 2017.09.01 - 2023.11.30

Téma: Történeti kertek, Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság, Natura 2000

Forrás: VEKOP

<p>A projekt célja a Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása, a kert új funkciókkal való kibővítése.</p>

A szerződött támogatás összege: 900.000.000 Ft
A támogatás mértéke:
100%

A projekt célja a Jókai-kert megújítása, a funkciójukat vesztett épületek korszerűsítése, új funkciókkal való feltöltése a kor követelményeinek, igényeinek megfelelően. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg számos látogatóközponttal és erdei iskolával rendelkezik a kezelése alá tartozó Tájvédelmi Körzetekben, azonban épp a központban nincs olyan fogadó tér, ahol a Nemzeti Park működését átfogóan, a különböző védettségi szintű területek értékeinek bemutatását egységbe rendezve tárhatjuk a látogatók elé. A teljes adminisztrációs területre vonatkozóan a Natura 2000 területek hálózatának bemutatására szintén itt, a központban nyílna a legmegfelelőbb lehetőség. Ezek alapján szükségesnek tartjuk egy olyan komplexum kialakítását mely tudásbázisként, természetismereti és környezeti nevelési vagy kiállítási helyszínként szolgálhatna.

A kibővült ökoturisztikai szolgáltatásoknak köszönhetően a látogatók közelebb kerülhetnek a természet megismerésének élményéhez. A főváros szívében kiemelt fontosságú, hogy a természet értékeit minél közelebb hozzuk az emberekhez, egyúttal azonban a kert történeti jellegének megőrzésére is hasonlóan nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A Jókai korából fennmaradt kevés emlék megőrzése, védelme kiemelt fontosságú a projekt kivitelezése szempontjából.

A kert tematikus jellegét történeti és természetvédelmi oldalról tervezzük megközelíteni. A DINPI iroda épülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg válna dominánsá, míg a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatását, ökoturisztikai funkciók hangsúlyozását tervezzük.

A műemléki jellegű épületek felújítása, funkciókkal való feltöltése révén a kert ismeretterjesztő, kutató és ökoturiszturisztikai funkciói is bővülnek.

A projektben megvalósuló fejlesztés során a Steindl-villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A Natura 2000 kiállítás bázisát a jelenlegi, Magyarország madárvilága c. kiállítás madárgyűjteménye fogja képezni. A fajok, ezen belül is a Natura 2000 jelölőfajok interaktív, élményszerű bemutatását a mai kor igényeinek megfelelő modern, részben digitális eszközökkel tervezzük megvalósítani Az új kiállítás így alkalmas lesz hazánk madárvilágának mind önálló, mind egy-egy tematikus foglalkozás keretében történő felfedezéséhez.

A villa épületben kerülnek majd megtartásra a különféle környezeti nevelési programok is, amelyek számos látogatót, óvodás és iskolás csoportokat, családokat vonzanak a látogatóközpontba. A villától karakteresen elhúzva, annak tömegével nem konkurálva kerül kialakításra a Látogatóközpont kiszolgáló épülete. A villával a kapcsolatot, egy madárvédelmi szempontból biztonságosan kialakított üvegezett oldalfalú átjáró adja.

A kert flórája a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik. Mindezzel a kert élővilága sokszínűbbé válik, s egy közel három hektáros természetközeli élőhely ökológiai állapota javul.

A kert szerkezetének átalakulása, szolgáltatásainak bővülése következtében megnövekedett látogatói forgalom várható. A projekt révén fővárosunk egy történeti és egyúttal természetvédelmi területe újul meg, amely Jókai munkásságának emléket állítva példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Továbbá megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, gyakorlati bemutatásához.

A nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak. A projekt ennek fejlesztését is érinti: a gyűjtemény egy jelentős része digitalizálásra kerül és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetőek lesznek.

A Jókai-kert megújításával egy korszerű, ugyanakkor a múlt emlékeit méltó módon őrző országos jelentőségű természetvédelmi terület kerül megújításra. Az átalakításoknak köszönhetően az ide érkező látogatókat számos interaktív program, kiállítás fogadja majd, akár a művészi díszkertek, akár a természetes erdők csendje ragadja magával. Az épületekben tervezett kiállítóterek és zöld bolt pedig a nemzeti park célkitűzéseit, a képviselt értékeket, közös értékeink védelmének szükségességét hivatott bemutatni.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Adásvételi , traktor >>

Bemutatási terv  >>

Faanyagvédelmi szakvélemény >>

Koncepcioterv >>

Statikai állapotfelmérés >>

Gombamentesítés >>

Tervezési szerződés >>

Kőpark-tanösvény áthelyezés >>

 

Kapcsolódó hírek

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

2023. őszétől újra várjuk a Jókai-kertbe szakvezetéses programokkal a gyerek-és felnőtt csoportokat! A foglalkozások és szakvezetéses séták előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.A kert egyéni látogatók számára sajnos továbbra sem látogatható, mivel bizonyos részein továbbra is építési munkák zajlanak! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább