Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Duna-Ipoly Nemzeti Park középső Ipoly-völgy ipolyvecei és drégelypalánki gyepterületeinek természetvédelmi kezelését szolgáló állattartási infrastruktúra fejlesztése

Időszak: 2012.09.01 - 2014.05.31

Téma: Állattartó telep

Forrás: KEOP

A projekt célja az Ipoly-völgyben található gyepek értékeinek megőrzése legeltetéssel és kaszálással, továbbá őshonos juhfajták és magyar szürke gulya fenntartása. Mindezek érdekében elvégezzük a középső Ipoly-völgyben az Ipolyvecei Major rekonstrukcióját.

A projekt célja a középső Ipoly-völgyben az Ipolyvecei Major felújítása. A felújítás magában foglalja a már nem használt vagy romos állapotban lévő épületek bontását, újjáépítését, valamint új pihenőhelyek kialakítását. A majorhoz kapcsolódó  védett természeti területeken a legeltetési időszakban őshonos szürkemarha gulya legel, ami biztosítja a legelők, kaszálók és peremrészeik karbantartását, szakszerű ápolását. Az Ipolyvecei Major épületeinek és építményeinek újjáépítése mellett ingatlant vásárolunk a Major területének bővítése érdekében. A projekt keretében mobil itatóhelyek kerülnek kialakításra a nyári itatáshoz, és 8.029 fm hosszan villanypásztor rendszer kiépítése is megvalósul.