Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása és kezelése

Időszak: 2015.12.01 - 2024.01.31

Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása

Forrás: LIFE

<p>A projekt célja a szlovákiai és magyarországi helyszíneken bolygatott dunai holtágak és árterek vízjárásának visszaállítása, a közösségi jelentőségű ártéri élőhelyek helyreállítása és ezekhez kapcsolódóan a természetvédelmi törekvések széleskörű megismertetése.</p>

A pályázat címe angol nyelven:
Conservation and management of Danube floodplain habitats

A magyarországi célterületek és tevékenységek:

  1. Fekete nyár törzsültetvény és anyatelep létesítése a Rácalmási-szigeten. Célja a genetikai anyag archiválása és az élőhely-rekonstrukciós munkákhoz szükséges csemeték előállítása. A feladat részét képezi a Duna mentén fekete nyárfák mintázása és genetikai vizsgálata is.
  2. Élőhely-rekonstrukciós munkák a Háros-szigeten. Az ártéri puha- és keményfás ligeterdők megőrzése érdekében lágy- és fásszárú özönnövények (zöld juhar, japán keserűfű, Solidago sp.) visszaszorítását, az egykori katonai használatból maradt hulladék (lőszer, betonmaradványok) felszámolását, a terület védelmét és értékeinek további feltárását végezzük el.
  3. A dunai ártér értékeinek a természetvédelmi munkának a széleskörű megismertetése érdekében a Szentendrei Duna-ágon végzett vízi szakvezetéseket, családi napokat szerveztünk Dömösön és kiadványokat adtunk ki.


Érintett szervezetek:

  • Vezető partner: Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ),
  • Water Management Construction, state enterprise (VV),
  • Water Research Institute (VÚVH),
  • National Forestry Center (NLC – LVÚ),
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI).


A pályázat honlapja >> 

Kapcsolódó anyagok:

 

Kapcsolódó programok

Kenutúra a Dunán

A SzÍV SE-vel közös kenutúrát szervezünk, ahol az evezés élménye mellett kollégánk a Duna páratlan vízi élővilágával ismerteti meg a résztvevőket.

Tovább

Kenutúra a Dunán

A SzÍV SE-vel közös kenutúrát szervezünk, ahol az evezés élménye mellett kollégánk a Duna páratlan vízi élővilágával ismerteti meg a résztvevőket.

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Kenutúrák

Bérelhető kenuk és természetismereti kenutúrák.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Kenutúrák a nemzeti parkban

A természetszemléléshez talán leginkább alkalmas vízisport szerelmesei most minden szombaton kenuzhatnak egyet nálunk!

Tovább

Dömösi Zöld Forgatag visszatekintő

Az idei Dömösi Zöld Forgatagra ismét sokan, közel 500-an látogattak el. 

Tovább

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Háros-szigeti ártéri erdő TT

Az eredeti vagy ehhez közelálló ártéri erdők napjainkban ugyancsak megfogyatkoztak nagy folyóink mentén. Ez a közel 60 hektáros védett terület a Duna fővárosi szakaszának jobb partján, a Budafok és Nagytétény közötti pleisztocén terasz előterében fekszik.

Tovább