Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Visszaadjuk a vizet a tájnak!

Megjelenés: 2020.10.09

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; line-height: normal; background: white;"><span style="color: #34495e;"><strong>Igazgatóságunk nagy hangsúlyt fektet a vizes élőhelyek természeti állapotának javítására. Közel egy évtizede, hogy a Hajta-patak alsó szakaszának pest megyei oldalán vízpótlást szolgáló műszaki létesítményeket hoztunk létre a természetvédelmi területeken. A Jászberényi Hajta-mocsár akkor kényszerűen kimaradt, de most egy újabb pályázat (KEHOP-4.1.0-15-2016-00053) lehetőséget biztosít számunkra, hogy a jászsági oldalon is megvalósítsuk az elképzeléseinket.</strong></span></p>

Jelen projekt megvalósulása reményeink szerint nem csak a már egy évtizede elkezdett rendszer utolsó elemét illeszti a helyére, hanem olyan területekre is vissza tudjuk majd juttatni a vizet ahonnan már fél évszázada végképp elvezettük. Az elmúlt egy évtizedben azt tapasztaltuk, hogy a vízpótlás már nem kizárólag a vízhez kötött, természetvédelmi oltalom alatt álló fajoknak létkérdés. Természetesen nem célunk a 100-150 évvel ezelőtti állapotok helyreállítása, hiszen a táj azóta visszavonhatatlan módon átalakult; vannak azonban olyan helyek, ahol az irányított vízpótlásnak különös jelentősége van.

A jelen beruházás egyik leglátványosabb eleme a rendszeresen kiszáradó mocsárban létrehozott összetett tókarendszer, melyben a párhuzamosan megépülő vízkormányzó műtárgynak köszönhetően a jövőben mindig marad víz. Ez a vízi élőlényeken kívül a madaraknak és a kétéltűeknek is kedvez.

A korábbi, Farmos közelében végrehajtott tókarendszer-létesítés tapasztalatai alapján azt is tudjuk, hogy a nagy gépi földmunkával járó, látványos beavatkozás nyomai a mocsári élőhelyek, nádasok kiváló regenerációs képességének köszönhetően igen hamar eltűnnek. Így egy év múlva visszatér a mocsári növényzet: lesz ahol nem kizárólag a nád, hanem gyékényes, sásos, kákás, esetleg rencével és egyéb úszó növényekkel borított kisebb foltok is kialakulnak. Ezek a mini élőhelyek pedig csak további változatosságot fognak jelenteni a korábban homogén, egysíkú és kiszáradással fenyegetett élőhelyen.

A beavatkozás után néhány évvel - amennyiben nem állandósul a súlyos aszály – egy olyan „érintetlen” vízi világot találunk majd a beruházással érintett területen, amilyen egy évszázaddal ezelőtt lehetett itt a táj. Ez a vízi világ szereti a háborítatlanságot - kiváltképp a madarak fészkelési időszakában, áprilistól augusztusig, így Igazgatóságunk munkatársai különös figyelmet fordítanak ennek megőrzésére.

A háborítatlanság és a terület rekreációs célú látogatását azonban össze lehet egyeztetni, amennyiben a turizmus és a kikapcsolódás szelíd formáival közelítjük a területet. A pályázat keretében egy új madármegfigyelő torony is létesül, amelyről a nagyközönség számára is megfigyelhető lesz a beavatkozás nyomán visszatérő és reményeink szerint változatosabbá váló élővilág. 

A területen tilos a horgászat, és minden egyéb olyan tevékenység, amely az élővilág zavarásával jár. A kivitelezési munkálatok idején a terület vezető nélkül nem látogatható. Mivel a beruházás nyomai néhány hónap alatt jórészt eltűnnek, így korlátozott számban már idén ősztől szervezünk vezetett kirándulásokat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATBAN >>

Dr. Koncz Péter, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

   

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Tápió-mente komplex élőhelyvédelmi infrastruktúra fejlesztése

Időszak: 2016.09.01 - 2023.06.30

Megvalósult

A jászberényi Hajta-mocsár területén a KEHOP pályázat keretében lehetőségünk nyílt a vizes élőhelyek rehabilitációjára a patak időszakos visszaduzzasztásával.

Tovább