Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Virágzó világ

Megjelenés: 2019.05.21

Pókbangók, kosborok és egyéb érdekességek a Gerje-mentéről

Igazgatóságunk munkatársai az üdítő májusi esőket követően ritka orchideafajok eddig ismeretlen állományait fedezték fel a Pest megye déli részén elterülő Gerje-mentén. A Cegléd és Nyársapát települések határában elterülő Natura 2000 gyepterületeken sok más mellett mintegy 5000 tő pókbangót és 1 tő tarka kosbort találtak.

A fokozottan védett növények közé tartozó pókbangó apró termete ellenére a trópusi orchideák különleges vonásait mutatja, hiszen barnás színű virágai közelről nézve ülő pók potrohára emlékeztetnek.Míg a jóval ritkább tarka kosbornak inkább csak középhegységi lelőhelyeit ismertünk, a Duna-Tisza-közén ez idáig mindössze három helyről került elő ez a szintén roppant dekoratív orchideafaj.

A hagyományos módon, legeltetéssel és kaszálással kezelt gyepterületeken ezen kívül megfigyeltek még mintegy 3000 tő mocsári kosbort és 20 tő vitézkosbort. További örömre adott okot, hogy a mélyen fekvő részeken költő piroslábú cankók és bíbicek mellett,féltucat nagy goda is fészkelésbe kezdett. Utóbbi jelentőségét csak növeli, hogy ebből a hosszúcsőrű, nagy hangú partimadárból a tavalyi évben alig 200 pár költött az egész országban.  

Vincze Tibor
természetvédelmi őrkerület-vezető