Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Vadmacska Nap a Budakeszi Vadasparkban

Megjelenés: 2022.05.11

<p>Macskák nem csak az otthonainkban élnek, de kint a természetben is. A vadmacska (<em>Felis silvestris</em>) Európa erdeiben őshonos, és fontos szerepe van a rágcsálók egyedszámának szabályozásában, ezáltal az erdeink ökológiai egyensúlyának fenntartásában.</p>

Sokat tudunk a háziállatként tartott macskák életéről, szokásairól, a vad társaikról viszont annál kevesebbet. Rejtőzködő életmódot élnek, még az erdőben dolgozó favágók, erdészek számára is kivételes esemény, ha megpillanthatnak egy állatot. 2021 tavaszán a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. elindította a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, hogy az eddig némiképp háttérbe került, de a védelemre nagyon is rászoruló kisragadozó életmódját és előfordulását a Pilisben és a Budai-hegységben jobban megismerjük.

A vadmacskáknak természetközeli erdőkre van szükségük, amiben búvóhelyet és táplálékot is találnak. Nem elég azonban a megfelelő élőhely biztosítása. A vadmacskák fennmaradását jelen pillanatban leginkább a házi rokonaik veszélyeztetik. Ha tehetik, a házimacskák is szívesen kóborolnak a település közeli erdőkben, ahol konkurenciát jelentenek vad társaiknak, és akár ki is szoríthatják azokat. Gyakran előfordul, hogy a vadmacskák házimacskák között találnak párt, ami a vadmacska, mint természetes és őshonos állatfaj genetikai eltorzulásához vezet, a faj elveszti jellegzetességeit. A kutatásban résztvevő kollégáink kameracsapdák segítségével „vadásznak” a vadmacskákra. A kihelyezett kamerákba mozgásérzékelő van beépítve, így ha valamilyen élőlény kerül a látóterébe, arról felvételt készít. A későbbiekben szőrcsapdák is kihelyezésre kerülnek, amelyek genetikai elemzésével megállapítható lesz, hogy vadmacska, vagy házi macska kóborol-e az erdőben.

Kameracsapda kihelyezése

A Budakeszi Vadasparkban május 14-én szombaton, a Vadmacska Napon jótékonysági futóversenyt is tartanak, ahol a versenyzők a nevezési díjjal a Vadmacska Fajmegőrzési Programhoz járulnak hozzá. Az erdei futáson felnőttek és gyermekek, profi és hobbi futók is indulhatnak, egyénileg és csapatban is. A Vadmacska Napon emellett interaktív, játékos programokkal várjuk a látogatókat, amely során a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. Az érdeklődők emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe és a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

Az esemény facebook oldala

Kapcsolódó helyek

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább