Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Újra szárnyal

Megjelenés: 2023.02.03

<p><span style="color: #ba372a;"><strong>A Kiskunlacházán talált mérgezett rétisas felépülése után eredeti élőhelyén kapott újra szárnyra. </strong></span></p> <p><span style="color: #169179;"><strong>Természetvédelmi őrünk beszámolója.</strong></span></p>

Január 29-én, vasárnap telefonhívás érkezett a Nemzeti Park Igazgatóság ügyeleti telefonjára egy sérült ragadozó madárról, Kiskunlacháza térségében. A ragadozó madár egy idős, gyűrűzött rétisasnak bizonyult. A sasmadár erős mérgezés tüneteit mutatta (szétterjesztett szárnyak, hányás, görcsben álló karmok).  A Kiskunlacházán élő polgári természetvédelmi őrnek sikerült bejuttatnia az állatot a Fővárosi Állat és Növénykert Állatmentőhely részlegébe.

A sast itt azonnali állatorvosi ellátásban részesítették, aminek köszönhetőleg két nap alatt teljesen felgyógyult, kondícióját visszanyerte és esedékessé vált a természetbe való visszaengedése.  A visszaengedésre február 01-jén, a megtalálás közvetlen közelében került sor. (A megtalálás napján a sas párja órákat töltött a térségben, feltehetőleg a fészkük is a közelben lehet.) Az Állatkertből a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szállították el a sast Kiskunlacházára.

Az elengedés helyszínén jelen volt a befogásban szerepet játszó polgári természetvédelmi őr, a bejelentő és annak családja. A sas gyorsan és nem az elengedési protokollnak megfelelően távozott a helyszínről. A szállító autóból való kivétel után, kivittük a faunaboxot a szántóföld szélére. Mielőtt azonban a tényleges elengedés megtörtént volna, az öreg rétisas kitört a szállító dobozból és sebesen elrepült a fák felett. Reptét sokáig követtük. 

A rétisas szabadon engedéséről Szendőfi Balázs természetfilmes készítettet egy remek felvételt:

 

Magunkban sikeres idei költést és hosszú életet kívántunk neki!

Dr. Hegyi Zoltán, természetvédelmi őr, DINPI