Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Újdonságok a királyréti Hiúz Házban

Megjelenés: 2016.11.09

Egy tartalmas börzsönyi kirándulás ideális kiindulási helye a királyréti Hiúz Ház, mely erdei iskolaként és látogatóközpontként várja a látogatókat a Magas-Börzsöny kapujában.

Hazánk egyik legnagyobb összefüggő erdőterülete a Börzsöny. A hegységben végigfutó számtalan túraútvonalat minden évben kirándulók tízezrei barangolják be. Ám ahhoz, hogy igazán magunkénak érezhessük ezt a változatos és izgalmas világot, mindenképpen meg kell ismernünk azt. Az utóbbi években az „ökoturisták” körében megnőtt az igény a kirándulóhelyek élővilágának és élettelen környezetének alaposabb megismerésére, mely igényt az egyre színvonalasabb látogatóközpontok igyekeznek kielégíteni.

A Hiúz Házban többágyas szobák, oktatóterem, Zöld Bolt és egy folyamatosan bővülő, interaktív kiállítás is található. Az épület és környezete az utóbbi években számos új, szórakoztató és oktatási célokat szolgáló elemmel bővült.

Már az útról szemet szúrhat a mYnest detektívüveges madárleső kuckó. Elbújva a lesben, testközelben tudnak a gyerekek szüleikkel úgy madarászni, hogy a madarak közben vígan lakmároznak az etetőn. A látogatóközpontba belépve egy speciális monitoron válogathatunk több kameracsapda felvételei közül. Költési időszakban egy madárodúba leshetünk, azon túl a madáretetőnk látogatóit tanulmányozhatjuk.

Egy különleges kamerának hála, a bányalakó denevérek életét is nyomon követhetjük, vagy a végigböngészhetjük a Hiúz Ház udvarában üzemelő kameracsapda felvételeit.

Interaktív kiállításunk is több játékkal bővült. A padlótérképen felépíthetjük a Börzsönyt egy háromdimenziós kirakóval, vagy a rovarvilágot bemutató falnál, kézbe véve csodálhatjuk meg több rovartestrész felnagyított makettjét.

Aki a megújult mosdókat keresi, felfigyelhet egy fura, üvegfalú ládára a falon, melyben izgő-mozgó kis lények alakítják a különféle hulladékokat. Az alsó szinten, a sötétben komposzt folyamatok zajlanak, giliszták és ászkák közreműködésével. Az „emeleten” a lisztbogár lárvái polisztirolt alakítanak szerves anyaggá.

Az utóbbi évtizedekben jelentős számban költöztek be denevérek panelépületek homlokzati réseibe is, a külső hőszigetelési munkák során azonban elfedik ezeket a búvóhelyeket. A szálláshelyüket vesztett denevéreknek korlátozott lehetőségük van másik biztonságos búvóhelyet találni, ezért nekik átmenetileg mesterséges odúkkal (különleges kialakítású faládákkal), vagy akár több ezer denevér befogadására alkalmas denevérházakkal próbálunk segíteni. Ez utóbbiak közé tartozik a tanösvényünkön látható a haranglábakhoz hasonlító denevértorony.

Szeretettel várjuk továbbra is vendégeinket!

Kapcsolódó helyek

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább

Királyréti tanösvény

A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.

Tovább