Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Új otthonra leltek a gyöngybagoly fiókák

Megjelenés: 2019.10.01

Elfoglalták a gyöngybaglyok (Tyto alba) a Turjánvidék LIFE+ pályázat keretében korábban kihelyezett oszlopládát!

Szeptember elején a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MME munkatársai hat fiókát gyűrűztek meg Dabas külterületén. Bár a költési szezon csúcsa június-július hónapokra tehető, nem ritka, hogy friss foglalás, vagy másodköltés miatt akár az őszi hónapokban is repülnek ki fiókák.

A hazai állomány főleg templomokban és mezőgazdasági épületekben költ. Emiatt - a denevérekhez hasonlóan - nagyon érzékenyek a rosszul ütemezett épületfelújításokra, amelyek akár a teljes bagolycsalád pusztulását is okozhatják. Fiókanevelési időszakban az öreg madarak jellemzően egy, míg télen néhány kilométeres sugarú körön belül vadásznak, zömében rágcsálókra.

A bagolyköpetek vizsgálatával olyan ritka kisemlősfajok is kimutathatók egy területről, mint az északi pocok, vagy a magyar szöcskeegér. Ennek a fokozottan védett madárfajnak a védelme és kutatása emiatt is kiemelt természetvédelmi feladat.

A ládák legyártásában és kihelyezésében a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány volt segítségünkre.  

Árvay Márton (MME)

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Időszak: 2011.09.01 - 2018.09.30

Megvalósult

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

Tovább