Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Tűzvész Farmos mellett

Megjelenés: 2019.03.08

A védett nádas nagy része és a tanösvény pallósora is elpusztult.

2019. február 28-án hatalmas területen, mintegy 220 hektáron pusztított a tűz Farmos határában. A védett és Natura 2000 védelem alatt álló Nagy-nádas szinte teljes terjedelmében a tűz martalékává vált. Bár a Hajta-mente mocsaraiban a régmúltban is előfordultak tűzesetek, a mostani aszályos időjárás és az ebből adódó alacsony vízszint nem igazán kedvez a vízi élővilág regenerálódásának.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a növény- és állatfajok nagy része még nyugalmi állapotban van, így a védett értékekben bekövetkezett közvetlen pusztulás minimálisnak mondható. Sajnos nem volt ilyen szerencsés a Kékbegy tansövény pallósora, amely több helyen is lángra kapott, sőt egy ötvenméteres szakaszon teljesen meg is semmisült.

Töretlenül bízunk azonban a tavaszi esők megérkezésében és az élővilág határtalan élni akarásában. A területen zajló programjainkat sem szakítjuk meg, így folyamatosan zajlik a békamentés, illetve a 2019. március 23-ra tervezett IV. Békamentő - Gólyaváró Családi Napunk is megrendezésre kerül változatlan formában!! Szeretettel várunk Mindenkit!

Kapcsolódó helyek

Hajta Természetismereti Túra

A Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek bemutatására 2003-ban a ''Hajta Természetismereti Túraútvonal'' elnevezésű ösvényt alakítottuk ki, amely - Magyarországon egyedülálló módon - három természetismereti tanösvényt is magában foglal. A mintegy 8 km-es kirándulás keretében szinte minden élőhellyel megismerkedhet a látogató, amely az Alföldre jellemző.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább