Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Tisztítsuk meg az országot!

Megjelenés: 2020.12.20

<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span style="color: #34495e;"><strong>Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében, az elmúlt hónapban Igazgatóságunk működési területének számos pontján végeztünk hulladékmentesítést.</strong></span></p>

A program célja, hogy az egész országban csökkentse az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok mennyiségét egyrészt hulladékmentesítéssel, másrészt a további illegális elhelyezés megakadályozásával. A négy ütemből álló projekt 2022-ig tart, melyben a következő szervezetek kaptak szerepet: MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területein több helyen zajlott hulladékmentesítés. Az Igazgatóság munkatársai számos hulladék lerakást mértek fel, majd árajánlatok beszerzését követően koordinálták hulladékelszállítást és annak igazolt elhelyezését lerakókban.

A Pilis-Budapest környéki Tájegység területén a programnak köszönhetően több mint 200 köbméter hulladéktól szabadultak meg a védett természeti területek Budapesten, Törökbálinton, Esztergomban, Kesztölcön és Fóton. Ezekről a helyekről általában lakossági vegyes hulladékot, építési törmeléket, zöld hulladékot, egy-két esetben veszélyes hulladékot (pala, autógumi, festék stb.) kellett begyűjteni. A munkákat a leányvári székhelyű Sass és Társa Kft, valamint a budapesti MULTISZINT Kft. végezte. 

A Tápió-vidék 4 helyszínen tisztult meg az idei év novemberén a  projekt keretein belül. A farmosi, gombai és tápiósági védett területekről mintegy 15 köbméter szemetet szedtek össze és szállítottak el. Jellemzően az útszéli lejáratokra voltak koncentrálva a vegyes háztartási hulladékból, épület felújításból és koszos pelenkákból álló szeméthalmok. A gyep és erdő határára kihelyezett hulladékkupacok nemcsak látképileg rontották a tájvédelmi körzetet, de az elnyomott gyep helyén nagymértékű gyomosodás indult be, amely kiszorítja az érintett helyről a helyi őshonos növény és gombafajokat. Jelentős hatással van a természetbe kihelyezett zöldhulladék is környezetünkre, mivel így olyan dísznövények jutnak ki a természetes ökoszisztémába, amelyek elterjedve szintén veszélyt jelentenek az ott élő élőlényekre.

 

Az illegálisan kihelyezett hulladékban gyakran találhatók kötöző anyagok, amelyeket több alkalommal megtaláltunk a környéken költő madárfajok fészkeiben. A fészekbe hordott kötöző anyagok a fiókák testrészeire feltekeredve gyakran okoznak testi elváltozásokat és a madarak pusztulását.

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább