Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

„TeSzedd”-tünk

Megjelenés: 2016.05.02

2016. április 28-29. között Igazgatóságunk működési területén több helyszínen is részt vett az egyre nagyobb tömegeket megmozgató „TeSzedd” hulladékmentesítő programban.

  • Gerecsei Természetvédelmi Tájegységünk a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetével közösen szervezett közös munkát. A választott helyszín a Gerecse-hegység egyik legforgalmasabb 3,2 km hosszú köves, murvás útja volt, amely a Bajna-Bajót közutat köti össze Nyergesújfalu közigazgatási határában lévő Pusztamaróttal. A 37 önkéntes bevonásával a munka eredménye 90 zsák szemét!
  • A Kelet-Pest Megyei Természetvédelmi Tájegység csapata is csatlakozott a helyben szerveződő szemétszedéshez. Ők a turai homokbányánál és a Szilas-patak forrásvidékénél számolták fel a hulladékhalmokat.
  • A Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység dolgozói az Igazgatóság csapatával kiegészülve (43 fő) az esztergomi Strázsa-hegy melletti erdő- és gyepterületeken végezték szemétmentesítést.
  • A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület szomszédságában lévő hegylábi erdős területen egy kis létszámú –de annál lelkesebb– csapat szerencsére mindösszesen 8 zsák szemetet tudott összeszedni.
2017-ben újra akcióba lendülünk és reméljük, a résztvevőknek a jövőben egyre kevesebb feladata lesz, hiszen a cél hosszútávon a hulladék illegális elhelyezésének a megelőzése.

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzet

A Gödöllői-dombság a Cserhát hegyvonulatából kiindulva, fokozatosan lealacsonyodva ékelődik be a Pesti síkság, a Duna-Tisza közi homokbucka vidék és az Észak-alföldi hordalékkúp síkság közé. E dombság szívében, 1990 nyarán hozták létre a tájvédelmi körzetet annak érdekében, hogy az itt található kiemelkedő jelentőségű természeti és kultúrtörténeti értékeket megóvják. A védett terület Veresegyháztól Gödöllőn és Isaszegen keresztül Pécelig nyolc település határát érinti és 11.801 hektár kiterjedésű.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább