Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Szakmai elismeréssel jutalmazták munkatársunkat

Megjelenés: 2023.04.27

<p class="MsoNormal"><span style="color: #843fa1;"><strong>2023-ban Karlné Menráth Rékát, a Pilisi Len Látogatóközpont környezeti nevelőjét tüntették ki a Lehoczky János-díjjal.</strong></span></p>

Az Erdei Iskola Egyesület által 2005-ben megalapított Lehoczky János-díj az erdei iskola mozgalom rangos elismerése. A díjat minden éven olyan személy kapja, aki munkásságával különösen sokat tett a fiatalok környezettudatosságáért, a fenntartható fejlődés népszerűsítéséért.

Réka Pilisszentivánon nőtt fel, a helyi természeti kincseket ismeri és tiszteli gyerekkora óta. Általános iskolás korában kezdett el madarászni, a fenékpusztai madárgyűrűző táborokban szerzett élményei megalapozták pályájának alakulását.

Első diplomáját az ELTE-n szerezte meg biológia-földrajz szakos tanárként, amit később, hogy bővítse tudását, a Pannon Agrártudományi Egyetemen természetvédelmi főiskolai szakosító oklevéllel, majd 2003-ban ismét az ELTE-n biológia tanári diplomával egészített ki. Több helyen is dolgozott tanárként, így a Budai Nagy Antal Gimnáziumban és a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Általános Iskolában is. Mai napig csillogó szemmel mesél a tanított osztályokról, a gyerekekkel töltött vidám pillanatokról. Sok tanítványával a mai napig is jó kapcsolatot ápol.

Környezeti nevelői pályafutását a Dunakanyar Erdei Iskolában kezdte, mint erdőpedagógus, illetve sokszor a Mogyoró-hegyi Erdei Iskola munkájába is besegített. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál 2004 márciusában kezdett el dolgozni a Szénások Európa Diplomás Terület első környezeti nevelőjeként. Kollégáival közösen építették fel a Pilisi Len Látogatóközpont színes programkínálatát, és neki is köszönhető, hogy ma egy modern, megújult épületben interaktív, színvonalas kiállítást nézhetnek meg a látogatók.

Nevéhez több tankönyv, nívós kiadvány is köthető. Különösen közel áll szívéhez a vízi makrogerinctelenek bemutatása – Magyarországon az elsők között végezte el a BISEL bioindikációs képzést és hosszú évek óta a BISEL Bizottság aktív tagja.

Réka a munkatársak között is nagy tisztelettel bír: mind emberileg, mind szakmailag sokat tesz a közösségért, kollégáink igazi példaképként tekintenek rá.

Környezeti nevelői munkáját 2009-ben miniszteri elismerő oklevéllel, Pilisszentiván természeti értékeinek megőrzése érdekében tett fáradozásait és érdemeit pedig 2022-ben – elsőként – Pilisi Len díjjal ismerték el. A Lehoczky János-díj pedagógusi és környezeti nevelői munkásságának méltó elismerése.

Kedves Réka, további sikeres és örömökben gazdag pályafutást kívánunk érdeklődő és mosolygós gyerekekkel, feledhetetlen terepi élményekkel!