Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Szakmai elismeréssel jutalmazták kollégánkat

Megjelenés: 2021.06.07

<p><span style="color: #34495e;"><strong>2021-ben Takáts Margit, a királyréti Hiúz Ház Erdei Iskola idén nyugdíjba ment vezetője vehette át a Lehoczky János-díjat.</strong></span></p>

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) által 2005-ben alapított Lehoczky János díj az erdei iskola mozgalom rangos elismerése. A díjat az az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, s aki hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez, népszerűsítéséhez. A díj komoly szakmai és erkölcsi megbecsülést jelent.

Takáts Margit Királyréten született, a börzsönyi erdő gyermekkorától otthona, játszótere és életének szerves része lett. Fiatal pedagógusként diákjaival belekapcsolódott az akkori erdőt járó úttörő vándortábori mozgalomba, nyaranta pedig a Brellos Tamás és Homoki Nagy István által vezetett, legendás Börzsönyi madarász táborokban segített csoportvezetőként.

A Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság (a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jogelődje) vezetése 1998 februárjában kereste meg Margitot azzal a feladattal, hogy a frissen elkészült királyréti oktatóközpont töltse meg tartalommal, élettel. A feladatot 17 év tanítói tapasztalattal a háta mögött vállalta el és végezte huszonöt éve át – egészen 2021. márciusi nyugdíjazásáig.

Szervező munkája nyomán az oktatóközpont megtelt programokkal, élettel, zsivajjal, idővel pedig a Nemzeti Park kiemelt oktatási helyszínévé vált. Vezetésével és szárnyai alatt mindmáig több ezer gyermek szerzett életre szóló tapasztalatokat, természeti és természetvédelmi ismereteket.

A programok közül Margit legjobban az akkor induló hetes „erdei iskolai” programokat szerette. Tudatosan hagyta, hogy a gyerekek ez első napokban lakják be a környező erdőt, a Bagoly-bükki-patak partját, majd megkezdődött a gondosan felépített oktatás. Minden csoportot felvezetett szeretett hegyeire is, így a Nagy-hideg-hegyre vagy a Csóványosra.

Időközben tanítói, majd tanári képesítése mellé megszerezte a kézműves szakoktatói oklevelet is. Ennek nyomán ezerféle igényes társasjáték, kiegészítő és dísz került ki a keze alól, amelyek igazán egyedivé tették a „házat”. Királyréten mindig fontos programnak számított a kézműveskedés, amelyet professzionálisan vezetett.

Takáts Margit 2021. márciusában ment nyugdíjba. A Lehoczky János Díj méltó elismerése négy évtizedes pedagógusi pályájának – környezeti nevelési munkásságának.

Kapcsolódó helyek

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább