Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sorompók az illegális használat ellen

Megjelenés: 2015.11.16

A pályázat kezelésében lévő Natura 2000 területek némelyikén a rendszeres illegális gépjárműforgalom jelentős természetkárosítást okoz a védett növényzet letaposásával.

A Tétényi-fennsíkon a behajtási tilalmat megszegők egyebek mellett szemétlerakónak használják a védett területet, vagy a terep adottságait kihasználva próbálgatják járműveik és a maguk képességeit, de akadnak olyanok is, akik egy futó kaland kedvéért hajtanak autójukkal a Szubpannon sztyepprét közepére. Szentmártonkátán, a volt lőtéren, a szokásos szemétlerakáson kívül a másik fontos behajtási indok az "ingyenes" tűzifa beszerzése. A domonyvölgyi Bárányjárás a szerencsésebb területek közé tartozik, itt csupán a technikai sportok rajongói okoznak időnként károkat.

Igazgatóságunk a "Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon" című LIFE+ pályázat anyagi támogatásával 2015 nyarán összesen 13 db, betonoszlopokkal megerősített acélsorompót helyezett ki az előbb említett három területen a nemkívánatos forgalom megelőzése érdekében. Reményeink szerint ezek segítségével sikerül csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni mind az elsődleges taposási, mind az egyéb járulékos károkat.

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Időszak: 2013.09.01 - 2020.08.31

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább