Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pillangó vagy lepke?

Megjelenés: 2023.02.23

<p><span style="color: #e67e23;"><strong>Az Év Lepkéje a fecskefarkú lepke.</strong></span></p>

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya 2022-ben első alkalommal hirdette meg az Év Lepkéje szavazást, melynek győztese hazánk egyik legismertebb faja lett, a fecskefarkú lepke.

Ahogy nálunk, úgy világszinten is sok helyen találkozhatunk vele, széles körben elterjedt, csaknem az egész északi féltekén megtalálható. Hazánkban is országszerte előfordul, azonban hegy-és dombvidékeinken gyakoribbnak mondható. Márciustól szeptemberig repülnek kifejlett példányai.

De pontosan mi is: pillangó vagy lepke? Meglepő, de a két szó nem ugyanazt takarja. Rendszertani szempontból a lepkék rendjén belül van a pillangók családja. Tehát nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Elnevezését tekintve azonban mindkettő helyes, akár fecskefarkú lepkének, akár fecskefarkú pillangónak hívjuk.

Általában halványsárga vagy fehéres alapszínű, viszont érdekesség, hogy az első, vagyis a tavaszi nemzedéknek egészen kénessárga színe is lehet. Jellegzetes fekete mintázata mellett szárnyán kékes sávok is találhatók, valamint egy pirosas folt, mely szemre emlékeztet. Található még egy-egy faroknyúlvány is szárnyain, innen is kapta a nevét. Ezeknek a képződményeknek a ragadozók elleni védekezésben jelentős szerepük van. A folttal együtt a faroknyúlványok a megtévesztést szolgálják, mintha ez lenne a lepke feje és csápjai, így a ragadozók figyelme elterelődik a létfontosságú szervekről, vagyis a valódi testről, a lepke nagyobb eséllyel túlélheti a támadást. A nőstények valamivel nagyobbra nőnek, szélesebb szárnyaik és domborúbb potrohuk van.

Különleges párkeresési stratégiát alkalmaznak, melynek neve: dombtetőzés. A hímek saját területet tartanak fent maguknak magasabb térszínen, például fák tetején, kopár hegycsúcson, esetleg kilátók környékén. Ha egy másik hím téved oda, légitámadásba kezd a terep tulajdonosa. Azonban ha nőstény érkezik a területére, udvarolni kezd, lecsalogatja őt védett, füves területre, ahol párosodnak.

Hernyója hasonlóan jellegzetes, mint a kifejlett pillangó. Az álcázás ilyenkor is nagyon fontos, ezért a fiatal hernyó madárürülékre emlékeztet, így nem fogják őt könnyen észrevenni a ragadozók. Utolsó vedlését követően élénk-halvány- vagy sárgászöld alapszíne lesz, fekete harántsávokkal, sárgás-pirosas pontokkal, melyekkel jelez a ragadozóknak mérgező, rossz ízű mivoltáról. A telet bebábozódva tölti, mely lehet zöldes vagy barnás színű.

Tápnövényei között zömmel ernyősvirágzatúakat találunk, így akár a kertben is összefuthatunk vele, kapron, sárgarépán vagy esetleg köményen, azonban előszeretettel majszolja a nagyezerjófű leveleit is. Komoly kárt nem tud tenni növényeinkben, így az elkergetés, eltávolítás helyett inkább figyeljük meg ezt a szép állatot. Ha esetleg megriasztanánk, a fején narancssárga, szarvacska alakú szervet ölt ki, melyből édeskés szagot áraszt, így is felhívva a figyelmet arra, hogy rossz íze van.

Védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A klímánk változása, például tavaszi fagyok, valamint az intenzív vegyszerhasználat mind-mind a fecskefarkú lepke egyedszámnak csökkenéséhez vezet. Részesítsük előnyben a vegyszermentes mezőgazdálkodást és kertészkedést, hogy még sokáig csodálhassuk ezeket a gyönyörű teremtményeket.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület