Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pilisi Len díjátadó

Megjelenés: 2024.05.14

<p class="MsoNormal" style="text-align: left;"><strong><span style="color: #e67e23;">Május 10-én, a Madarak és Fák Napján került sor a kitüntetések átadására.</span></strong></p>

Pilisszentiván Önkormányzata 2021-ben alapította a díjat, mellyel a település természeti értékeinek védelmében kimagasló tevékenységet végzőket kívánja elismerni.

A pilisi len (Linum dolomiticum) a község kiemelkedő természeti értéke, a világon egyedül itt, a Budai-hegységben, a Szénások Európa Diplomás területen él. Megóvása és élőhelyének védelme mindannyiunk közös érdeke.

Idén kollégánk, Vízkert András természetvédelmi őr részesült a kitüntetésben, melyhez szívből gratulálunk!

2024-ben ismét egyik kollégánk vehette át a Pilisi Len díjat.

András már egészen kis kora óta járta a természetet, ismerte az erdőt. A madarak világát mindig ámulattal és kiemelkedő figyelemmel csodálta. Hogy még közelebb kerüljön a madarászok világához, 1975-ben gyűrűző vizsgát szerzett. Igazgatóságunkhoz 2005-ben került, mint hivatásos vadász, erdész, illetve természetvédelmi őr. Lassan 20 éve annak, hogy belecsöppent a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület életébe. A fokozottan védett területet érintő erdészeti és természetvédelmi kérdésekben mindig lehetett rá számítani. Magabiztos, gyakorlatias és türelmes hozzáállásával igyekezett mindig megtalálni a hangot az érintettekkel. Ismeretterjesztő tevékenysége, illetve a pilisi len és élőhelyének védelme érdekében tett erőfeszítései nem maradtak nyom nélkül. Amikor Karlné Menráth Rékával–az első Pilisi Len díjazottal–elkezdtek közösen dolgozni a Szénásokon, ráérzett annak az ízére, hogy milyen fontos az utánpótlás nevelése, a gyermekek szemléletformálása. Mindezt pedig páratlan pedagógiai érzékkel teszi. Számos generáció tanulhatott tőle a természet tiszteletéről, szeretetéről, az ésszerű erdő- és vadgazdálkodásról, a madarak védelméről.

Egy madarász számára nincs is jobb alkalom egy ilyen becses díj átadására, mint a Nemzetközi Madarak és Fák Napja.

Az eddigi díjazottak: Vízkert András, Karlné Menráth Réka, Mravinacné Pogonyi Zsuzsanna

Vízkert András mellett idén még egy kitüntetettel büszkélkedhet a település: Szántó András, helyi lakost is díjazták Pilisszentiván természeti értékeinek megóvásárért tett fáradozásaiért.

VÍzkert András és Szántó András az idei Pilisi Len díj kitüntetettjei.

 

Gratulálunk elismerésükhöz, sikerükhöz!

 

Kapcsolódó helyek

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább