Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ottó a rétisas-fióka új lakhelyen

Megjelenés: 2018.04.26

A múlt hónapban mentett fióka már új családjában cseperedik.

A március 23-ai éjszakai kimentés után Ottót majdnem 3 hétig nevelték a Fővárosi Állat- és Növénykert Mentőközpontjában. Az egész országban próbáltunk megfelelő fészekaljat keresni számára, de ez nem ment könnyen. A távcsővel végzett megfigyeléseken kívül drónt is bevetettünk annak érdekében, hogy olyan sas családot találjunk, ahol Ottóval egyidősek a nevelkedő fiókák. Sok terepi kiszállás után végül a Velencei-tó térségében találtuk meg a megfelelő fészket.

 Ottót április 12-én repatriáltuk. Amikor felmásztunk a fészekhez, akkor derült ki, hogy ott már két fióka nevelkedik. Egyikük láthatóan valamiféle bakteriális fertőzésben szenvedett. A fején és a testén ödémás duzzanatok voltak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársain kívül az Állatkert dolgozói is jelen voltak, akik rövid szakmai konzultáció után a Mentőközpontba szállították a beteg fiókát. Ottó így csak egy mostohatestvér mellé került a nevelőszülei fészkébe – ez a tény valószínűleg megkönnyítette a „családba” való befogadását.

Az újonnan elszállított fióka az Arthur nevet kapta és az Állatkertben egy hét alatt sikerült kigyógyítani a betegségéből. Az immunerősítők és az antibiotikumos kezelés meghozta hatását, április 19-én Arthurt is visszaszállítottuk a szülei fészkébe.

Jelenleg három, szépen gyarapodó rétisas-fióka nevelkedik a fejér-megyei fészekben. A szülők gondosan hordják a táplálékot, melynek nagy részét halak és különböző vízimadarak alkotják. Az Állatkertnek ezúton is szeretnénk megköszönni a szakmai segítséget, reméljük hamarosan újabb pozitív fejleményekről számolhatunk be.

dr. Hegyi Zoltán
természetvédelmi őrkerület-vezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság