Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Negyvenezer facsemetét ültettünk

Megjelenés: 2021.04.26

<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span style="color: #34495e;"><strong>2021 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az esztergomi projektterületen 40 ezer csemetét ültetett az invazív növényektől és a lőszerektől mentesített területeken.</strong></span></p>

Az őshonos erdőállományok a faültetvényekkel ellentétben fajok sokféleségének nyújtanak otthont, valamint a klímaváltozással és a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben is sokkal ellenállóbbak.

Az esztergomi 376 hektáros projektterület mintegy 13%-át borították olyan invazív, idegenhonos növények, mint pl. a fehér akác, bálványfa, ezüstfa, nyugati ostorfa vagy a lepényfa. Ezek a fajok agresszív terjeszkedésükkel elszegényítik a biológiai sokféleséget, egyes fajaik pedig növekedés gátló anyagaik révén megakadályozzák a természetes növénytársulások kialakulását.

Összesen 1958 m3 invazív, idegenhonos fa kitermelése történt meg vegyszeres és mechanikai kezelések segítségével. A fát főleg tűzifaként, illetve kisebb részben oszlopként értékesítettük. 1,6 hektáron el kellett távolítani továbbá az egykori katonai gyakorló lőtér használatból itt maradt lőszereket is.

2021 tavaszán így lehetőség nyílt a talaj előkészítésére és az ültetésre, ezáltal a termőhelyre jellemző fajgazdag, élettel teli erdők kialakítására. Az ültetett csemeték közt megtaláljuk a kocsánytalan, a cser és a molyhos tölgy mellet a nyár, juhar és kőris fajokat is, illetve a vadgyümölcsöket: vadalma, sajmeggy és különböző berkenyefélék. A patak mentén pedig éger csemetéket is ültettünk.

Idén ősszel további 60 ezer csemetét fogunk ültetni. Az ültetést közbeszerzés keretében nyert vállalkozó tízfős brigádja végzi több héten keresztül. Terveink szerint összesen 22 féle fafajjal újítjuk föl az erdőt. Hosszú távon így a korábbi degradált, fajszegény területek helyett fajgazdag, őshonos erdőállományok alakulhatnak ki.

Budapest, 2021. 04. 24. Koncz Péter

 

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább