Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Nálunk járt Dr. Jane Goodall!

Megjelenés: 2023.05.11

<p><span style="color: #7e4113;"><strong> A világhírű etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. Dr. Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó kutatását 1960 július 14-én kezdte el Tanzániában. Tanulmányait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat és melyek segítségével újra kellett fogalmazni az emberek és állatok közötti viszonyt.</strong></span></p>

 

Dr. Goodall 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely széles körben ismert az innovatív, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) környezeti nevelési világhálózatról és humanitárius ifjúsági programjáról.

A 2003-ban II. Erzsébet brit királynő által a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame - mely egyenértékű a kitüntetés lovagi osztályával) kinevezett dr. Goodall legutóbb 2019-ben járt nálunk. Ekkor három őshonos facsemetét ültetett el a Sas-hegy lejtőin, a Life4OakForests projekt egyik helyszínén.

A mostani, néhány napos magyarországi látogatása alatt számos programon vett részt. Látogatásának egyik célja többek között új könyvének (A Remény Könyve) bemutatása és népszerűsítése volt. A könyvben a természetnek szentelt életútján szerzett tapasztalatait adja át, és bár a bioszféra helyzetét ő is sötéten látja, pozitív példákkal és sikeres természetvédelmi akciók történeteinek elmesélésével igyekszik megmutatni, hogy mindig van remény.

Az előadás előtt a Hármashatárhegyi Repülőtérnél -ahol a róla elnevezett, 2018-ban átadott tanösvényt is meglátogatta-, a Jane Goodall Intézet által szervezett rendezvényen tette tiszteletét.

A program során az intézet "Roots & Shoots" mozgalmához csatlakozó diákcsoportok mutatták be neki projektjeiket. A gyerekekhez intézett beszédét élmény volt hallgatni! Az eseményen Igazgatóságunk mellett számos egyéb szervezet is képviseltette magát. Természetvédelmi őrszolgálatunk tagjai szakvezetett séták során mutatták be a tanösvény természeti értékeit.

 

Dr. Goodallnak nagyon köszönjük a látogatást. További aktív, élményekben gazdag éveket és jó egészséget kívánunk!

(Fotók: Dr. Takács András Attila, Horváth Gergő)