Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújult a Farmosi Madárvárta és az Egreskátai Major

Megjelenés: 2022.03.30

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Természetvédelmi fejlesztések és új bemutatóhely a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetben.</strong></span></p>

„A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében  - I." című, VEKOP-4.2.1-15.-2016-00006 projekt keretében az Igazgatóság két bemutatóhelye újult meg: a pilisszentiváni Pilisi Len Látogatóközpont mellett a most átadásra kerülő Farmosi Madárvárta is.

A Farmosi Madárvárta Natura 2000 bemutatóhely a környék környezeti nevelési és ökoturisztikai bázisaként és az önkéntes természetvédelmi munka központjaként szolgál. A Széchenyi 2020 program keretében felújított Farmosi Madárvárta átalakított tanyaépülete (egykori gátőrház) a korszerű madárgyűrűzési bemutató hely kiszolgáló épületeként látja el funkcióját.

Az újonnan felépített faszerkezetes pajta pedig a Natura 2000 bemutatóhelyként a madárgyűrűzési foglalkozások és a tudományos-természetvédelmi célú madárgyűrűzési tevékenységet kiszolgáló épületként működik. Az épületek körül a gyerekcsoportok élményszerű fogadását szolgáló interaktív és információs elemeket helyeztünk el.

A Madárvárta egyúttal a hagyományos farmosi békamentés bázisa is, valamint a tavaszköszöntő Gólyaváró Családi nap helyszíne is, melyet idén április 2-án szombaton rendezünk meg.

A projekt teljes költsége bruttó 350 M Ft, ebből a Pilisi Len Látogatóközpont felújítása bruttó 200 M Ft, a Farmosi Madárvárta felújítása bruttó 88,3 M Ft.

A megújult Madárvárta átadása (balról: Vidra Tamás tájegységvezető, Czerván György orsz. képviselő, dr. Rácz András államtitkár és Füri András igazgató)

„A kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon” c. projekt egyik fő célkitűzése a védett Galgahévízi-láprét, továbbá az Alsó-Tápió és a különleges madárvédelmi területeken található vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása. A tizenegy helyszínen elvégzett beavatkozások kedvező hatással lesznek a területek talajvíz háztartására éppúgy, mint a Natura 2000 jelölő madár és egyéb állatfajokra.

A Nagykáta - Egreskátai majorban megvalósított beruházás eredményeként egy korszerű téli szálláshely került kialakításra a DINPI szürkemarha állománya részére. A természetközeli legeltetés  hozzájárul a Hajta-mente természetmegőrzési területen a Natura 2000 jelölő fajok és élőhelyek megőrzéséhez. Az európai uniós támogatás segítségével új  karámok, szemestakarmány-tároló, tüzivíz-tároló, újabb itatók kialakítása valamint kerítés építése valósult meg.

A VEKOP-4.2.1-15-2016-00003 projekt teljes költségvetése bruttó 600 M Ft, ebből a vizes élőhelyek rekonstrukciója bruttó 147 M Ft, az Egreskátai major fejlesztése pedig 337 M Ft.

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

VEKOP-4.2.1-15-2016-00003 - A kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon

Időszak: 2016.01.04 - 2022.08.31

Megvalósult

A projekt egyik fő célkitűzése a védett Galgahévízi láprét, az Alsó-Tápió és a patakvölgyek, valamint a Székek és a Jászkarajenői puszták kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területeken, valamint a Jászkarajenői puszták különleges madárvédelmi területen található vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása, a hosszabb ideig tartó felszíni vízborítás elérése, mely beavatkozások kedvező hatással lesznek a területek talajvíz- háztartására is.

Tovább

VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem

Időszak: 2016.01.01 - 2023.01.31

Megvalósult

A projekt keretében két természetvédelmi bemutatóhely fejlesztését tervezzük megvalósítani Budapest vonzáskörzetében. A meglévő épületek jelen állapotukban nem tudnak a természet felfedezés élményét nyújtó bemutatásnak megfelelő helyszínéül szolgálni, leromlott állapotuk miatt fejlesztésre szorulnak, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább