Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújul az Ócsai Tájház-együttes

Megjelenés: 2021.12.02

<p><span style="color: #34495e;"><strong>A komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával. egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre.</strong></span></p>

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum fejlesztését, valamint védett területek kezelését végezzük el. A tájház meglévő épületei és kapcsolódó építményei jelen, leromlott állapotukban már nem tudnak teljes körűen megfelelni a bemutatási követelményeknek; felújításra és fejlesztésre szorulnak. Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményének, kiállításainak, valamint oktató tereinek és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében csakúgy, mint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. Az állandó és időszaki kiállításokon keresztül, a tárgykészítő és más tematikus foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti élet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával. egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre. A „Tájban élő ember” című központi kiállítás és kapcsolódó programjai által megfelelő körülmények között tudnak majd működni a már bevált és a folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok.

A felújítás a DETA-ÉP Épületszervíz Kft-vel 2021.10.11-én megkötött vállalkozási szerződés keretében megkezdődött. Az építési beruházás során a Tájház komplexum 4 épületén kisebb-nagyobb léptékű felújításokat végzünk az épített örökségi elemek megőrzése mellett.

A projekt másik pillére a rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata; Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft, kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepel.

Az élőhelyek romlása és a legeltetés felhagyása miatt a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul; jelen projekt keretében a megfelelő élőhely kialakításához és kezeléshez szükséges eszközök beszerzését tervezzük (traktor, szárzúzó, kasza, bálázó). A gyepterületek folyamatos és megfelelő kezelésének hiánya a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését, illetve a cserjésedés erősödését eredményezi, amit a projektből vásárolt gépekkel és eszközökkel történő szakszerű kezeléssel próbálunk meg visszafordítani.

 

Kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Megítélt támogatás összege: 240 000 000 Ft.

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.31.

Projekt azonosító száma: VEKOP-4.2.1-17-2017-00001

Támogató alap: ERFA

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

Időszak: 2017.08.01 - 2023.09.30

Megvalósult

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább