Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megszámoltuk a héricseket Farmoson!

Megjelenés: 2019.04.17

Április második szombatján húszfős, vidám csapat gyűlt össze a Farmosi Madárvártán. Innen indult igazgatóságunk által meghirdetett héricsszámláló túra, melynek során a résztvevők a farmosi Nagy-nádast megkerülve ismerkedhettek meg a terület élővilágával.

Sajnos az alacsony vízállás és a február végén pusztító tűz hatására az ilyenkor szokásosnál kevesebb fajjal találkoztunk, de azért néhány ritkaság így is elénk került.  Láttunk néhány, a leégett tarló felett áthúzó vörösgémet, nagy kócsagot, nyári ludat. Meghallgattuk a kevés megmaradt nádfoltban éneklő foltos és cserregő nádiposzátákat, a pirregő nádi tücsökmadarakat, sőt egy helyen még fülemülesitkét is hallottunk.

Túránk fő célja azonban az útvonal mellett virágzó tavaszi héricsek számba vétele volt. Ehhez nyújtottak segítséget a túrán résztvevő 6-8 éves gyerekek, akik egy GPS készülékkel járták sorra e gyönyörű tavaszi növény kisebb-nagyobb állományait. Kitartó munkájuk végül egy látványos térkép (lásd. a képgalériában) formájában öltött testet, amelyen sárga pöttyönként láthatók a felmért héricsek, melyek száma meghaladta az 1400 példányt. Ennek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy Farmos határában még nem számít ritkaságnak ez a védett növényfaj…

Vidra Tamás
tájegységvezető
Kelet-Pest Megyei Természetvédelmi Tájegység

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább