Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megkezdődtek a Jókai-kert Látogatóközpont építési munkálatai

Megjelenés: 2022.06.01

<p><span style="font-size: 12pt;">A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) 2023 végéig új látogatóközpontot hoz létre a főváros XII. kerületében. A fejlesztés legfontosabb elemei Jókai-kert megújítása, valamint egy új Natura 2000 kiállításnak otthont adó Steindl-villa felújítása. A 2022. június 1-én rendezett projektnyitón Balczó Bertalan, a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, és Füri András, a DINPI igazgatója köszöntötték a megjelent vendégeket.</span></p>

Füri András igazgató elmondta, hogy az elmúlt időszakban különböző pályázati forrásokból komoly előrelépés történt a DINPI bemutatóhely-hálózatának kialakításában. A jelenlegi Natura 2000 bemutatóhely fejlesztés VEKOP forrásból fog megvalósulni a Jókai-kert Természetvédelmi Területen, melynek részeként a műemléki védettségű Steindl-villa is megújul. A hiánypótló beruházás nagy hangsúlyt fektet a Budapest környéki védett élőhelyek és fajok bemutatására és a környezeti nevelés újabb meghatározó színhelyét kívánja létrehozni.

A köszöntőbeszédeket követően a DINPI munkatársai bemutatták a helyszínt, illetve a tervezett fejlesztéseket, amelyek egyaránt szolgálják majd a fennmaradt történeti emlékek megőrzését, a természet- és műemlékvédelmet, valamint a korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakításával egy új ökoturisztikai célpont létrehozását.

 

Előzmények

A Svábhegyen található Jókai-kert egykor az író nyári alkotóhelye, gazdálkodási tevékenységének színtere és a korabeli művészvilág találkozóhelye volt. A természetvédelmi- és műemléki védettséget élvező történeti kert napjainkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székházainak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobájának ad otthont – utóbbit az író egykori présházában rendezték be. Egyedi értéket jelentenek a Jókai Mór által ültetett faóriások, az író egykori kőpadja és a róla mintázott Anakreon-szobor.

A kertben áll az egykor a Steindl család tulajdonában lévő ikervillák egyike. A Steindl-villa kiemelkedő műemléki jellegű épület, karakterében a Jókai-kert szerves része. Az épület a svábhegyi villa-építészet egyik igen jó arányú, romjaiban is értékeket, igényes részleteket – így például faragott ajtó- és ablakkereteket, szép előtetőt, belső falépcsőt – őrző képviselője. A 19. század első feléből származó, hosszú ideje lakatlan épület jelenlegi állapota kritikus és életveszélyes, a falazatokon kívül minden épület- és tartószerkezeti elem tönkrement, de legalábbis felújításra szorul. Az épület nagy része könnyező házigombával fertőzött volt, amit a DINPI és az önkormányzat összefogásával 2019 nyarán sikerült teljes körűen megszüntetni. 

 

Fejlesztések

 

1. A Steindl-villa felújítása és Natura 2000 kiállítás létrehozása

A Steindl-villa Laczó Zoltán és Csontos Györgyi tervei alapján kerül felújításra. A felújított épületben az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A tervek szerint az épületet kis toldaléképület egészíti ki, amelyben fogadótér és ajándékbolt kerül elhelyezésre.

 

2. A Jókai-kert rekonstrukciója

A projekt keretében Jókai Mór egykori – ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megújul. A kert flórája a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik, míg egyes cserjésedő foltok és a nem a régióra jellemző, illetve az épületekre veszélyessé vált faegyedek kivágásra kerülnek. Mindezzel a kert áttekinthetőbbé, élővilága sokszínűbbé válik, s egy közel három hektáros természetközeli élőhely ökológiai állapota javul.

Míg az igazgatóság irodaépülete és a Jókai-présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak. A műemléki beavatkozások közül kiemelkedik a műemléki lépcső megtartása és kiemelése, az Anakreón szobor pedig a kert központi részérére kerül áthelyezésre. 

A kerti utak felújítása mellett a kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű épületek lebontásra kerülnek. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló létesül. Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

 

3. Könyvtárfejlesztés

A nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak. A projekt ennek fejlesztését is érinti: a gyűjtemény egy része digitalizálásra kerül és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetőek lesznek.

 

Várható eredmények

A fejlesztések révén fontos építészeti, kultúrtörténeti és természeti értékek megőrzése, állapot javítása, kreatív hasznosítása történik meg. 2,62 hektár természetközeli élőhely állapota javul és létrejön egy Natura 2000 területeket bemutató, természetismereti kiállítás. A kerület és a főváros egyik különösen értékes történelmi kertjének és természetvédelmi területének megújítása méltó emléket állít Jókai Mór és a Steindl család munkásságának, valamint példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Új kulturális és környezeti nevelési színtért hoz létre, megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, a természetvédelem gyakorlatias bemutatásához. A projekt keretében végrehajtott kommunikációs tevékenységekkel legalább 1500 fő aktív elérése történik meg.

 

A fejlesztés a Széchényi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 azonosítószámú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem” pályázat keretében, az Európai Unió és a Magyar Kormány 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.