Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Magyar gyűrűs székicsér Lengyelországban

Megjelenés: 2024.06.03

<p>A madarat - még fiókaként- tavaly júniusban gyűrűzte Ócsai Péter természetvédelmi őrkerület-vezető Kiskunlacháza és Bugyi határán. </p>

Később 2024. 05. 23-án figyelték meg Lengyelország középső részén. Ez a második magyar gyűrűs székicsér, ami megkerült külföldön. Egy kisújszállási madarat nem sokkal korábban Ukrajnában azonosítottak.

A székicsér hazánkban rendkívül ritka fészkelő, mindössze két elkülönült költőhelye van. Az állomány nagyobbik része a Nagykunságban, kisebb része Pest megye déli részén, Bugyi, Kiskunlacháza és Apaj területén költ. Korábban - mint neve is mutatja - a szikes gyepek költőfaja volt, mára azonban az állomány szinte teljes mértékben mezőgazdasági környezetben (kapáskultúrákban, illetve zöldségföldeken) fészkel. Az itt költő madarakat veszélyeztetik a gépi munkák. Aktív védelem nélkül a párok csak nagyon kis része tud sikeresen költeni. A telepek nem minden évben ugyanott alakulnak ki, ezért a telepek felderítése, illetve a fészkek helyének meghatározása, majd a gazdálkodókkal történő egyeztetés a természetvédelmi őrszolgálat fontos feladata. 

Székicsér a költőhelyén (Fotó: Ócsai Péter)

A fémgyűrű mellé zöld, kódos színes gyűrűt is kapott a madár, ami lehetővé tette a madár befogás nélküli azonosítását (Fotó: Ócsai Péter)

A Lengyelországban megfigyelt magyar gyűrűs székicsér megkerülési térképe (MME Madárgyűrűzési Központ)

További információk és megkerülési térképek a székicsérekről az MME Tudástár Magyarország madarai oldalon találhatóak.