Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Madármegfigelés a Velencei-tónál

Megjelenés: 2021.03.25

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Fel A Bakancsot, Elő A Bringákkal, Távcső A Nyakba! </strong></span><span style="color: #34495e;"><strong>Madármegfigyelő tornyokat építettünk a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és Velencei-tavi Madárrezervátum területén.</strong></span></p>

A vizes élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó vízimadár közösség rendkívül kedvelt látványosság a védett területeket felkereső közönség számára. Idén pedig már két szép és biztonságos megfigyelő toronyból is leselkedhetnek a látogatók a Velencei-tó mellett. A madármegfigyelő tornyok létesítésével az volt a célunk, hogy a Velencei-tavi Madárrezervátum és a Dinnyési-fertő területén korszerű, műszakilag is biztonságos létesítményeket alakítsunk ki, amelyek alkalmasak a látogatók fogadására és a természetvédelmi területek bemutatására.

Igazgatóságunk pákozdi kutatóházánál, a tókerülő kerékpárú mentén lévő nádfedeles épület mellett épült újjá a nagyobb 4 szintes torony, ami megfelel az egyénileg, vagy kisebb csoportokban érkező látogatók számára. Észak és kelet felé tekintve láthatjuk innen a Velencei-hegységet és a madárrezervátum nádtengerén túl a Velencei-tavat is.

A kisebb, egy szintes torony a Dinnyési-fertő mellett, a Madárdal tanösvényen található. Itt szinte testközelből csodálhatóak meg a ludak, kócsagok és más vízi madarak százai ugyanúgy, mint a ragadozó madarak és az énekesmadaraink is.

Figyelem! A Madárdal tanösvény felújítási munkák miatt jelenleg nem körbejárható! Az új madármegfigyelő tornyot a nyugat felől, az autópálya irányából vasúti átkelő utáni fakereszttől indulva érdemes megközelíteni.

Kérjük, hogy a járványhelyzetre való tekintettel szigorúan tartsák be a szabályokat: viseljenek maszkot és a tornyokon egy időben csak az egy háztartásban élők tartózkodjanak!

HEGYEN-VÖLGYÖN ÉS NE EGYMÁS HEGYÉN HÁTÁN!

A munkálatok a „Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00054 azonosítószámú operatív program keretében valósultak meg.

Kapcsolódó helyek

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Időszak: 2016.09.01 - 2023.10.31

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább