Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ködös tájakon jártunk – január 30-i túraélmények

Megjelenés: 2016.02.02

Az elmúlt hétvégén vállalkozó kedvű vendégeink egy-egy ködös, ámde izgalmas programon vehettek részt a gödöllői rengetegben, valamint Királyréten a Hiúz Ház közelében.

TÉLI BARANGOLÁS A GÖDÖLLŐI RENGETEGBEN

Január 30-án két tucatnyi résztvevő vágott neki a szürke ködös időben a gödöllői rengetegnek, hogy az immár harmadik alkalommal megtartott téli túrán az erdő állapotáról szerezzen információkat. Hasonló időjárás más esetekben negatív hangulatot kölcsönözhetett volna a túrának, de az idei év fura telének (vagy fura tavaszának?) ezúttal talán inkább köszönettel tartozunk, hiszen ha köd helyett napsütést hoztak volna az égiek, akkor nagy sárban cuppogás lett volna a túra vége. Így viszont a reggelre megfagyott talaj kitartott és kényelmesen bejárhattuk a 10 km-es távot (sajnos a túravezető betegsége miatt rövidítenünk kellett). A rövidítés miatt kimaradt a Csörsz-árok, és a halomsírokhoz sem jutottunk el, de az ember és erdő viszonyáról szép számmal láthattunk így is elgondolkoztató momentumokat. Gazdálkodás és védelem. Gazdálkodás vagy védelem. Gazdálkodás, nem védelem. Sok érdekes kérdés merült fel az emberben a túra során. Utólag talán csak azt lenne szükséges kiemelni,hogy  egy friss Eurobarometer felmérés (http://www.fataj.hu/2016/01/111/201601111_Eurobarometer440.php) alapján az EU polgárai szerint nagyságrendileg háromszor olyan fontos az erdők fajmegőrzésben betöltött szerepe, mint a faanyagtermelés. Olvassuk el a felmérés adatait, majd menjünk ki az erdőkbe, és gondolkozzunk el azon, amit látunk...

A programot vezette és az élménybeszámolót írta: Németh András, természetvédelmi őrkerület-vezető (Gödöllői Őrkerület)
A résztvevők által feltöltött képek elérhetőek a program Facebook oldalán >>
 

MADÁRGYŰRŰZÉS KIRÁLYRÉTEN

27 széncinege, 10 kék cinege, 3 barátcinege, jó néhány család, na meg egy vecsési iskoláscsoport! Ez a szombati, királyréti madárgyűrűzés mérlege. A madarak gyűrűt kaptak az érdeklődők – sajnos – sűrű ködöt. Köszönjük a gyűrűző kollégáknak a munkát, a résztvevőknek a türelmet és a kitartást!
A programot vezette és az élménybeszámolót írta: Sevcsik András, látogatóközpont-vezető (Hiúz Ház, erdei iskola és látogatóközpont Királyréten); madárgyűrűző kolléga: Vízkert András, őrkerület-vezető (Visegrádi Őrkerület)

Következő túra a területen: Február 13-án újra lehetőség lesz belekóstolni madárgyűrűzésbe Királyréten a Hiúz Házban. Várunk minden érdeklődőt szeretettel! Érdekel >>
 

Várunk mindenkit szeretettel továbbra is bemutatóhelyeinken,meghirdetett programjainkon! 

Összeállította: Kovács Zsuzsanna
Fotó: Sevcsik András

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzet

A Gödöllői-dombság a Cserhát hegyvonulatából kiindulva, fokozatosan lealacsonyodva ékelődik be a Pesti síkság, a Duna-Tisza közi homokbucka vidék és az Észak-alföldi hordalékkúp síkság közé. E dombság szívében, 1990 nyarán hozták létre a tájvédelmi körzetet annak érdekében, hogy az itt található kiemelkedő jelentőségű természeti és kultúrtörténeti értékeket megóvják. A védett terület Veresegyháztól Gödöllőn és Isaszegen keresztül Pécelig nyolc település határát érinti és 11.801 hektár kiterjedésű.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább