Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kígyászölyvek a Budai-hegységben

Megjelenés: 2022.10.03

<p><span style="color: #169179;"><strong>Újabb a Budai-hegységben jelölt színes gyűrűs kígyászölyvet sikerült azonosítani. </strong></span></p>

Idén tavasszal Majercsák Bertalan Tokaj környékén kapta lencsevégre azt az ötödik éves madarat, amely még 2018-ban repült ki a fészekből.

Az idén már ötödik éves kígyászölyvet a párjával sikerült megfigyelni, azonban feltehetően még nem költöttek a területen. A kígyászölyv csak egy utódot nevel,  a többi hasonló méretű ragadozómadárhoz képest alacsonyabb reprodukciós rátával rendelkezik és később válik ivaréretté. Az utóbbi években több harmad-, negyed- és ötödéves egyedet sikerült azonosítani, a színes gyűrűk segítségével jellemzően nagyobb kiterjedésű gyepterületeken, távol a tipikus fészkelő-helyektől.

A gyűrűzésről 2018-ban készített fotósorozat.

A személyiségi jogaimmal mi lesz?

 

Felháborító, ez így még nem elég!

 

No azért így már mindjárt más!

 

Mennyire megnyugtat ez a nagy sapka, pedig nem is az én méretem.

 

A tavalyi évben, szintén a Budai-hegységben gyűrűzött kígyászölyv fiókát műholdas jeladóval is ellátták a DINPI és az MME munkatársai. Az őszi vonulása során sikeresen eljutott Afrikába, azonban azóta sajnos nem küldött friss helyadatot a jeladója. A kígyászölyvek legfőbb veszélyeztető tényezői az élőhelyek beszűkülése, áramütés és az illegális kilövés.

A meggyűrűzött Buda és későbbi repülési útvonala

Fotó: Árvay Márton

 

Buda fészkelő helye környékén vonulása előtt.

Fotó: Hencz Péter

 

Szöveg: Árvay Márton

Képek (2018) és szöveg a képek alá: Bíró Sándor

Kapcsolódó helyek

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább