Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kerti zöldhulladék a természetben veszélyes hulladék!

Megjelenés: 2020.04.22

<h3><span style="font-size: 12pt;">A tavaszi kerti munkák során  keletkező zöldhulladék – kalandos utat bejárva – végső úticélként gyakran a természetes élőhelyeken köt ki.</span></h3> <p class="MsoNormal" style="text-align: justify; mso-outline-level: 1; background: white; margin: 6.0pt 0cm 12.0pt 0cm;"> </p>

Az illegális zöldhulladék lerakás sajnos nem egy szezonális jelenség Magyarországon. Minden évszaknak megvan a maga zöldhulladék problémája, mely erősen érinti az értékes védett természeti területeket is.

Kollégáink nap, mint nap szembesülnek a problémakörrel.

Nézzük, hol kezdődnek a gondok!

Sokan úgy vélik, hogy a természetben lebomló anyagok bátran kihelyezhetőek a természetes élőhelyekre is, hiszen nem beszélünk másról, mint növényi maradványokról, melyek idővel úgyis lebomlanak, maguktól komposztálódnak a természetben. Sok esetben a kertes házakban lakók kényelmi okokból, megszokásból, esetleg tájékozatlanság miatt hordják ki a kertjükben keletkező zöldhulladékot.

Sokan nem is tudják, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása, mindamellett, hogy számos olyan negatív jelenséget hív életre, melyek könnyen elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel és tudatossággal.

Milyen nem kívánt hatásai és veszélyei vannak az illegális zöldhulladék lerakásnak?

A problémakört szemlélhetjük az ember és a természet oldaláról is.

·     A kihelyezett halmok nagyban befolyásolják a vadon élő állatok élőhelyét, táplálékforrásait és viselkedését, ezzel az ember számára is sok bosszúságot okozva.

o   A zöldhulladék kupacok a rágcsálók elszaporodásának kiválóan kedveznek, mely kevésbé kedvelt jelenség a kertes házban lakók körében, hiszen ezek az állatok számos fertőző betegség hordozói lehetnek. A rágcsálók jelenléte nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a rókák egyre gyakrabban feltűnő vendégekké válhatnak a települések közelében. Nem csoda, hiszen az ember tálcán kínálja számukra a könnyen megszerezhető táplálékot. Még egy olyan rókáról se hallottunk, aki megvetné a patkányhúst… s ha már betévedt házak közé, hát a baromfi népet sem hagyja ott.

o   A kihelyezett fűnyesedék és hullott gyümölcs kupacok között előszeretettel kutakodnak a vaddisznók is. Az állatok belterületen való nem kívánt megtelepedését és állandó jelenlétét segítjük ezzel elő. A vaddisznók aktív jelenléte lakossági panaszok sorát szokta eredményezni, hiszen számukra nem jelent határt egy kerítésfonat, így kertünk is bánhatja a találkozást. De biztos, hogy az állatok tehetnek arról, ha kárt okoznak a portánkon?

·    Az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek. Ez hatalmas veszélyt jelent mind a belterület lakóira, mind a természetes élőhelyeink élővilágára nézve. Az erdőben keletkezett tűz olyan pusztító erővel bír, melyet jó, ha nem hívunk életre. A nagyobb méretű kupacok is fokozottan tűzveszélyesek, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.

  •  Az örökzöld tájidegen növények megváltoztatják a talaj kémhatását is, romlik a talaj minősége, csökken a humusztartalma, sérül az értékes talajélet. Jó példa erre, ha van a kertünkben valamilyen örökzöld növény. Alattuk nemigen képesek a lágyszárúak megtelepedni. Nincs ez máshogy a természetben sem.
  •  A zöldhulladék alatt szinte semmilyen növény nem képes életben maradni. A kupacok gátolják az erdő felújulását, az ilyen halmok alatt a facsemeték elpusztulnak, az értékes őshonos vegetáció sérül. Kimondottan elszomorító látvány, amikor a téli álmából ébredező erdőben a zöldhulladék kupacok alól próbálnak előtörni   védett növényekleánykökörcsin, hóvirág, kék csillagvirág, nemes májvirág, tavaszi hérics,  kisvirágú hunyor...

Leánykökörcsin természetvédelmi értéke: 10000 FtKikeleti hóvirág - védett természetvédelemi értékLigeti csillagvirág - természetvédelmi értéke: 5000 FtKeltike védett citromlepkével

·    Aktuális természetvédelmi kihívás az invazív gyomok (pl. parlagfű, aranyvessző, japán keserűfű) és a kerti dísznövények kordában tartása (pl fügekaktusz, orgona, tuja) a települések közelében. Ezek rövid idő alatt képesek kiszorítani az őshonos növényeket élőhelyükről, jelentősen megváltoztatva így a terület biodiverzitását. Sok faj eleve gyorsan terjed a madaraknak köszönhetően, illetve a szél is sok szaporító képletet visz egészen messzire a hátán. Gondos kertgazdaként ne járuljunk hozzá az inváziós fajok terjedéséhez. A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumó maradvány ahhoz, hogy a természetes élőhelyeken nem kívánatos fajoknak kedvezzünk.

·   Az illegálisan lerakott halmok környezetében ökológiai értékek elvesztése mellett a természetes élőhelyek szépsége is sérül.

·    A fent jelöltek mellett az sem elhanyagolható tény, hogy az illegálisan kihelyezett zöldhulladék kezelése és elszállíttatása jelentős költséget ró az adott illetékes terület kezelőire, az önkormányzatokra is.

 Hogyan szabadulhatunk meg törvényesen   a zöldhulladékunktól?

Komposztálás

A komposztálás napjainkra komoly „tudománnyá” nőtte ki magát. Ne restelljünk utána nézni részleteinek és alkalmazni azokat.  humusz.hu/komposztalj/alapok

A kertünkben és háztartásunkban keletkező zöldhulladékok szinte egytől egyik komposztálhatóak: a gyümölcsök és zöldségek maradványai, a száraz levelek, a vágott virágok, a szobanövények többsége, a levágott fű, a lemetszett gallyak, a növénynyesedék, a faforgács, a szalma, a faapríték. Még a diófa levele is!

Egy háztartás esetében évi több ezer forint is megspórolható a komposztálással, hiszen a komposztálás jelentősen csökkenti a kukába kerülő hulladék mennyiségét, így minimális energia befektetéssel mérsékelhető a szemétszállítás költsége is.

A komposztálással Avarváros lakóira is vigyázhatunk a kertünkben!  dunaipoly.hu/hu/hir/avarvaros-lakoi

Érdemes figyelni az egyes település zöldhulladék kezelési programját. A zöld szemlélet terjedésével sok településen már támogatják a lakossági komposztálást,  és a zöldhulladék aprítását és elszállítását.

Elszállítás, ha a komposztálás nem megoldható

Bár nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, de aki végképp nem tud a kerti hulladékával mit kezdeni lehetősége van annak elkülönített gyűjtésére. Az erre a célra gyártott zsákokban vagy ritkábban gyűjtőedényekben a településeken begyűjtésre, majd lerakásra kerül. Az elszállított lomb, fa- és bokornyesedék, fű, gyom ipari komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön!

Ez a rendszer jóval nagyobb mértékben terheli a környezetünket, hiszen ahelyett, hogy a kertünk végébe helyeznénk ki a komposztálható zöldhulladékot, azt műanyag zsákokba halmozva, sokszor száz kilométereken át, rengeteg üzemanyagot pöfögtetve utaztatjuk a komposztáló telepig.

Célszerű azt is megemlíteni, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése sok helyen tiltott.

Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata, ha illegális zöldhulladék-lerakó helyeket fedeznek fel, azok helyét rögzítik és jelzik az illetékes hatóságoknak. A problémakör megoldása azonban ebben az esetben is a lakosság környezettudatos magatartásában, a szemléletformálás erősítésében rejlik.

Amikor kertünket rendezzük, az égetés és az illegális lerakás helyett válasszunk mindig törvényes és környezetkímélő megoldást!

Készítettünk egy letölthető plakátot, önkormányzatok, erdészetek, ökoszervezetek részére, hogy minnél több kerttulajdonost tájékoztassunk a zöldhulladékok nem megfelelő kezeléseinek veszélyeiről:  dunaipoly.hu/termeszetvedelem/zoldhulladekplakat.pdf

A cikket összeállította: Bíró Sándor természetvédelmi őrkerületvezető, Tóthné Becsei Katalin környezeti nevelő, Berkó Gyöngyi ökoturisztikai referens

Mezei nyúl keltikék között