Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ifjú Kócsagőr program, országos döntő 2017

Megjelenés: 2017.11.11

Idén immár 5. alkalommal rendezte meg az Y-tirász mozgalom és a Földművelésügyi Minisztérium az Ifjú Kócsagőr Programot, melynek során minden évben lelkes fiatalok nyerhetnek betekintést a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába.

E programon belül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságra két ifjú kócsagőr jelentkezett és teljesítette a gyakorlatát a nyár folyamán. A két jelentkező közül Golen Gerhárd volt, aki a házi versenyen továbbjutott és dr. Hegyi Zoltán, őrkerület-vezető kollégánkkal együtt képviselte az Igazgatóságot az országos versenyen. Az országos döntő egy 3 napos programsorozatból állt, mely szeptember 27-én kezdődött a Kunadacsi Horgászcentrumban. Az első napon újra be kellett mutatni azon előadásokat, melyeket a területi döntőre készítettek a kócsagőrök. Ezt követte a könnyített állami természetvédelmi őri vizsga. A szóbeli beszámolók után egy helyi kaszálót látogattunk meg, ahol előadást hallgattunk a fenntartható kaszálási és legeltetési módszerekről. Az első nap végén, extra programként, külön versenyt szerveztünk a versenyen résztvevők részére. Denevér húrcsapdát kellett húroznia a természetvédelmi őröknek és kócsagőreiknek egyaránt. A program jól sikerült.

A második napon terepi feladatokat kellett megoldani, ez volt a 3 nap legizgalmasabb része. 10 állomás volt, mindenhol más és más jellegű feladatok vártak ránk. A 10 állomás között gépjárművel közlekedtünk, ahol pontról pontra GPS koordináták alapján kellett eltalálni. Összesen kb. 80 km-t tettünk meg. A szituációk az egyes állomásoknál igen életszerűek voltak, az állomásvezetők nagyon jól játszották a rájuk kiszabott szerepeket, mint pl. az olasz vadász, aki alig várta, hogy a rizottó mellé fogyaszthasson a védett madarakból, vagy egy másik állomáson, a Natura 2000-es területen előzetes bejelentés nélkül kaszáló földművesek, akik olyan dolgosak voltak, hogy csak nagy nehézségek árán lehetett őket lebeszélni a munkavégzésről.
A 10 állomás jól összefoglalta a természetvédelmi őrök feladatait, volt ahol madármegfigyelő túrát kellett tartani egy csoportnak; mérgezéses, áramütéses madárpusztulásnál vagy tűzesetnél kellett rendőrökkel együtt helyszínelni; volt fásszárú és lágyszárú növényfelismerés; régészeti lelőhelyen fémkeresővel dolgozó személyek; védett növényeket, tollakat gyűjtő iskolás csoport, védett területen tartózkodó lovasok, valamint védett állatfajt tartó, és bemutatást is végző személy igazoltatása, ürgemonitoring lebonyolítása stb.
A terepi nap végén be kellett mutatni a „valami plusz” előadásokat, ahol Gerhárd egy az általa tervezett „Négy évszak” pecsételő programfüzetet ismertetett a versenyző közönséggel.

Harmadnap reggel Kunpeszéren a Rákosivipera-védelmi Központba látogattunk el, ahol bemutatták a fokozottan védett rákosi vipera fajmegőrzési programját és élőben láthattunk a központban nevelkedő egyedeket.

A program zárása az eredményhirdetés volt. A fődíjat nem a mi Igazgatóságunk nyerte, de sikerült dobogós helyen végeznünk, és a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány különdíját is nekünk ítélték. Ebben a három napban egy rendkívül színvonalas programsorozatban volt részünk.


dr. Hegyi Zoltán
őrkerület-vezető